България заема втората позиция в ЕС по ръст на цените на имотите, показват актуалните данни на Евростат. На този фон в еврозоната цените на жилищата отбелязват първия си годишен спад от 2014 година насам.

Статистиката на консултантската компания Knight Frank пък показва, че България е в топ 10, заемайки девето място, сред най-бързо растящите жилищни пазари в света. За страната ни компанията е използвала данните за цените на жилищата през първото тримесечие, когато ръстът достигна 9,5% на годишна база. 

Снимка 539316

България е на втора позиция в ЕС и по годишно покачване на цените на жилищата с повишение от 10,7%

Само за едно тримесечие цените на жилищата у нас са нараснали с 4,3%, като в ЕС само Литва отчита по-голямо покачване с 5,1% през второто тримесечие. Естония е на трето място с ръст от 3,8%.

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Един апартамент в София струва средно колкото два в Турция

Какви са средните продажни цени на жилищата в различните градове на южната ни съседка?

11 страни членки на ЕС регистрират спад на цените на жилищата на тримесечна база. Най-голям е спадът в Словакия (-3,9%), Люксембург (-2,7%) и Унгария (-1,7%).

Най-голямата европейска икономика Германия отбелязва най-голям годишен спад на цените на имотите 9,9%. Следват скандинавските страни Дания със спад от 7,6% и Швеция, където спадът е 6,8%.

75% поскъпване на българските имоти за 13 години

Между 2010 година и второто тримесечие на 2023 година цените на жилищата в България са нараснали със 75%. Наемите също са се повишили, но с 30%.

В Европа спадове за този дълъг период от време отчитат само Гърция -14%, Италия -8% и Кипър -3%.

Лидерът на най-бързо поскъпналите жилища

Съседна Турция е лидер в класацията с поскъпване на жилищата от 96% на годишна база през второто тримесечие. Следват Литва и Хърватия, които отчитат ръст на цените с 15,3% и 14%.

В топ 10 в класацията на Knight Frank влизат още Гърция, Северна Македония, Мексико, Колумбия, Унгария, България и Естония.

Общо 21 страни сред проследените 56 от консултантската компания са отчели годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие. Лидер тук е Южна Корея със спад на цените от 12,8%, следвана от Швеция -12,3% и Финландия -9,9%.

Експертите по недвижими имоти прогнозират, че в средносрочен план на глобално ниво жилищните пазари ще бъдат доминирани от по-ниско предлагане и по-силно търсене.

Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата

Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата

Ще се изумите какво може да си позволите с тези средства, когато не става въпрос за София