Инвестиционната компания Dromeus Capital ще инвестира 200 млн. евро в гръцки търговски имоти, възползвайки се от намаляващите им цени, предаде Reuters.

За целта тя ще стартира нов фонд, втори за компанията в Гърция, чиято задача е да купува първокласни офис имоти в централните части на Атина, които в момента предлагат добри инвестиционни възможности за купувачите.

"Гръцката икономика показва признаци на възстановяване, а гръцките недвижими имоти предлагат силно асиметрични възможности за риск-възвръщаемост", заяви Ахил Рисвас, изпълнителен директор на Dromeus.

Цените на първокласните офис площи са намалели с около 40% от пика си преди дълговата криза в страната. Има и затруднени продавачи, които са принудени да се освобождават от активи, което означава добра стойност за инвеститорите, отбелязва Рисвас.

Продължителният спад на пазара на жилищни имоти в Гърция се забави рязко през първото тримесечие на 2018 г., засилвайки надеждите, че цените започват да се покачват в отговор на възстановяваща се икономика.

Общият спад в жилищните имоти достигна 42% от 2008 г. насам, когато започна продължителната и мъчителна рецесия в страната.

"Гръцките банки държат богатство от отнети активи и са принудени да продават в неподходящия момент, поради грешните причини и на изгодна цена за купувачите", смята шефът на Dromeus.

Доходността от гръцки офис имоти се е повишила до около 8.5% от финансовата криза насам и сега е значително по-висока от тази в другите столици от региона, като София и Букурещ.

Наемите на първокласни офиси в Атина, които в момента са около 200 евро на кв. м годишно, са сред най-ниските в Европа, по-евтини от тези в Белград и Лисабон.

Новият фонд има за цел да закупи от 30 до 40 имота на цена от 2 до 10 млн. евро. Dromeus вижда недостиг на свободни офис площи, които могат да осигурят защита на наемите и капитала, ако пазарът падне допълнително.

"Ние не сме непознати на гръцкия пазар. Нашият екип на място и богата локална мрежа от банки, частни съдебни изпълнители и брокери на недвижими имоти ни дават конкурентно предимство", смята Рисвас.