Една трета от хотелите в САЩ може да изчезнат, заради пандемията от коронавируса, сочи проучване. Около 33% от собствениците на хотели очакват да да прекратят дейността си, според проучването, проведено от Hospitality Asset Managers Association (HAMA).

"Процентът беше по-висок, отколкото мислехме", каза Лари Трабулси, член на борда на HAMA и вицепрезидент и в Capital Hotel Management.

Отношенията с заемодателите се превръщат в основен стрес за собствениците на хотели, като 62% от хотелиерите заявиха, че са притеснени от проблемите свързани със споразумения за финансиране с мрежа от заемодатели и инвеститори.

Само 32% от хотелиерите заявяват, че заемодателите са били гъвкави по време на пандемията, а повече от половината хотелиери са заявили, че очакват допълнителните срокове, дадени им от заемодателите ще изтекат до края на 2020..

"За хотелиерската индустрия има толкова големи инвестиции в земя, сграда, мебели, оборудване - нашият дял от дълга там е далеч по-голям" от други фирми, каза изпълнителният директор на Best Western Дейвид Конг.

Малко хотели са "имунизирани" от въздействието на пандемията от коронавирус върху пътуванията. Цели 78% от хотелите губят поне половината от приходите си. Повечето хотелиери очакват спад на приходите с 45% -60% през 2021 г. в сравнение с 2019 г., според HAMA.

"Когато COVID за първи път засегна хотелите през март, никой не знаеше колко дълго ще продължи. Първоначалните дискусии с кредиторите взеха предвид въздействието от кризата и намалиха лихвите", каза Трабулси. "Очевидно е сега, когато навлизаме в четвъртото тримесечие и 2021 г. че въздействието на COVID ще продължи значително по-дълго."

Пътуванията спряха по време на блокирането, а възстановяването беше бавно, като общо за САЩ загубата беше 415 милиарда долара. Разходите за пътуване все още са с 41% по-ниски от миналата година, според американската организация Travel Association.

"Просто трябва да преодолеем вируса"

Индустрията не е обречена завинаги, казват собствениците на хотели. Около 40% от хотелиерите в проучването казват, че секторът ще се възстанови до 2023 г., а 37% прогнозират възстановяване до 2024 г. Според анкетата няма респонденти, които да очакват пазарът да се възстанови до 2021 г.

"Дългосрочните перспективи за хотелиерството са отлични. Хората винаги искат да пътуват ", каза Конг. "Има много задържано търсене. Просто трябва да преодолеем вируса", обяснява той.