Цената на апартамент в Истанбул вече може да се мири с тези в скъпи европейски градове като Париж и Лондон. Цените на турските жилища са 12 пъти по-високи, в сравнение с девет години назад в номинално изражение.

Сред страните в ОИСР Швеция и Финландия са отчитат най-малка промяна, с около 4% увеличение на номиналните цени на жилищата от 2015 г.

Турция обаче води класацията с ръст на цените от над 1000%, следвана от Унгария, където цените са със 166% по-високи от тези през 2015 г. Това показват данни, цитирани от Euronews.

Какво се случи в съседна Турция?

Цените на турските жилища се повишават постепенно от 2015 г. насам, но започват да се покачват с бързи темпове през 2021 г. Те достигнаха пик през 2022 г., когато цените на жилищата се покачиха със 168% за една година, последвано от покачване със 76% през 2023 г.

Междувременно в голяма част от Западна Европа и САЩ цените на жилищата понесоха удар в края на 2022 г., след като централните банки в тези икономики започнаха да повишават лихвените проценти, за да се справят с високата инфлация и търсенето от купувачите на жилища намаля.

Турската централна банка понижи референтния си лихвен процент през август 2022 г., въпреки че през ноември същата година инфлацията в страната беше близо 85%.

Според Гьоркем Япан, който е в сектора на недвижимите имоти и строителството за турския пазар в KPMG промяната в цените започва през 2020 година. "Основните причини са колебанията на валутата, девалвацията на турската лира, по-високите нива на инфлация и увеличението на разходите за строителство, както и нарастващото търсене след пандемията."

Нивото на инфлация в Турция през 2022 г. беше доста сериозно - според данните покачването на цените достигна 50% за цялата година, достигайки над 80% през октомври. Въпреки това реалните цени на жилищата (коригирани спрямо инфлацията) също са се покачили с 96,7% до третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 2015 г., според ОИСР.

От 2022 г. най-значителната част от жилищата, продадени на чужденци, са за руснаци и иранци. "След началото на конфликта Русия-Украйна през февруари 2022 г. имаше значителен приток на мигранти от двете страни към Анталия, Истанбул и Мерсин",коментира Япан. По думите му това тласна цените нагоре.Само в Анталия цените скочиха с 230% за една година до втората половина на 2022 г.

Турските купувачи пък се оказват с по-малко възможности заради девалвацията на турската лира. В същото време голям брой руски и украински граждани са платили огромни суми в брой, което предизвика търсене на имоти, което допълнително провокира повишаването на цените.

Три европейски пазара, които са сериозно затънали в имотни кризи

Три европейски пазара, които са сериозно затънали в имотни кризи

Дори богатите държави се борят с цените на жилищата

И все пак това не е обяснение за голямата промяна в цените в цялата страна, дори ако интересът на руснаци към определени места доведе до повишаване на цените.

От 1,2 милиона къщи, продадени в Турция през 2023 година, 35 000 къщи (3%) са продадени на чужденци, а приблизително 30% от тези къщи, продадени на чужденци, са продадени на руснаци. 

Какво предстои за пазара?

Високите строителни разходи могат да доведат до ограничено предлагане. Ако търсенето на жилища се увеличи и лихвените проценти спаднат, за да стимулират растежа, това може да помогне за преодоляване на настоящата стагнация.

Хората не могат да си позволят да купят жилище в момента, което води до упорито високи цени на наемите - и това всъщност оставя място за инвестиране на купувачите.