Гараж в центъра на София е бил продаден в края на миналата година на рекордната цена от 60 000 евро. Това каза в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев, който заедно с заместник-председателя на Националното сдружение "Недвижими имоти" Александър Бочев коментира тенденциите на имотния пазар.

За изминалата година имотите у нас са поскъпнали средно с 10%, в София - с 15%. Увеличеното търсене според анализаторите се обяснява с факта, че депозитите в банките са с нулеви лихви и хората предпочитат да инвестират, опасявайки се от обезценяване на спестяванията им.

От друга страна ниските лихви по кредитите също спомагат процеса, като очакванията са те да се задържат на това ниво и тази година, след което да започнат да се покачват.

"Хората, които в момента теглят кредит, са защитени от рязко нарастване на лихвата им, защото след спукването на имотния балон през 2008 г. всички държави в ЕС са ограничили инициативата на банките сами да вдигат лихвите на вече изтеглените кредити. Всички се образуват от прозрачен пазарен индекс плюс твърда надбавка, което значи, че покачването би било плавно и това не трябва да тревожи хората", заяви Тихомир Тошев.

Гараж в центъра на София струва вече повече от двустаен апартамент в покрайнините

Гараж в центъра на София струва вече повече от двустаен апартамент в покрайнините

Офертите за паркоместа достигат 120 000 лева за бройка

Според него е разумно да инвестираме в имот сега, ако разполагаме със спестени минимум 10 - 15% от стойността на имота и можем да разчитаме на стабилни доходи, които да покрият дългосрочна кредитна вноска.

"Пикът на цените вече е достигнат и през тази година ще има задържане и плато. Очаквах тенденцията да се обърне по-отдавна, но като че ли пандемията оказа влияние в обратна посока. Има една много съществена разлика между това , което наричаме балон през 2009 г. и сега", добави Александър Бочев. По думите му тогава цените стартираха от много ниски нива, имайки предвид, че имотния пазар в България има много краткосрочна история от 90 -те години до сега. 

Ще има известно отрезвяване в купувачите и продавачите, имайки предвид, че техните виждания за цените ще започнат да се разминават и това ще доведе до задържане на цените и след известен период от време и до спад на цените, предрече Бочев.

Какви жилища търсят в момента хората?

В момента повечето платежоспособни купувачи купуват ново строителство, категорични са от бранша.

Официално: 2021-а донесе 12-годишен рекорд при сделките с имоти в София

Официално: 2021-а донесе 12-годишен рекорд при сделките с имоти в София

Варна и Бургас изпреварват столицата по ръст на сделките

"Естествено в новите сгради условията са много по-добри и модерни и носят престиж на купувачите си. В момента, ако излезе нещо на пазара в хубава сграда, добре направено и качествено строителство, то за един или два дни си намира купувач. Повечето купувачи вече са наясно с тенденцията и не смятат, че това е брокерски трик. Тези, които си мислят така изпускат по един или два апартамента и преди да си намерят мечтаното жилище, а и често купуват нещо, което не е било толкова добро, колкото предишното", обясни Бочев.

Според експерта има хора, които търсят жилища за инвестиция и дългосрочно да ги отдават под наем и да получават по-висока доходност от депозитите на банките, защото от наемите може да получите една доходност в размер 4-4,5% годишно.

"Имайки предвид, че през последните две, три години цените вървяха в посока нагоре има и много хора, които купуваха имоти със спекулативна цел. Купуват на зелено от строителите и след акт 14, или разрешаване за ползване на сградата препродаваха апартаменти на доста по-високи цени. Има интерес към такива имоти", посочи Бочев. По думите му многото неосветени и празни жилища в София са именно имоти, които са купувани с цел препродажба в един момент, в който инвеститорите са очаквали, че цените ще достигнат своя пик.