Пазарът на имоти в Гърция винаги е бил привлекателен за чужденци. Някои са привлечени от вариантът за покупка на ваканционнен имот, други искат да купят втори дом, а трети правят инвестиции с цел придобиване на гражданство. Дистанционната работа по време на пандемията също допринесе за нарасналия интерес от страна на чуждестранни инвеститори в южната ни съседка. Напоследък дори се чипят рекорди, а цените продължават да растат.

Чуждестранните инвестиции в гръцкия жилищен пазар за първите три месеца на 2023 г. са около 497 милиона евро, което е с 33% повече от същото тримесечие на миналата година. По това време са били инвестирани 374 милиона евро. Това се вижда от доклада за паричната политика на Централната банка на Гърция, цитиран от Ekathimerini.

Миналата година чуждестранните инвестиции в пазара на недвижими имоти в Гърция достигнаха общо 2 милиарда евро, което е увеличение от 68%. Това също се считаше за исторически връх. Вероятно е дори тази сума да бъде надвишена, защото се отчита увеличение на инвестициите от граждани на трети страни, които желаят да спазят крайния срок, даден за придобиване на недвижими имоти с минимален лимит на инвестиция от 250 000 евро на човек за получаване гражданство.

Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за местните

Да си купят ново жилище в Гърция става все по-невъзможно за местните

Средната офертна цена за ново жилище се движи около 3500-4500 евро на кв.м.

Предстои прагът да се увеличи до месец. От 1 август този лимит ще бъде удвоен до 500 000 евро в центъра на Атина и северните и южните предградия на града, както и на Миконос, Санторини и в Солун. Това доведе до огромен интерес за покупка на жилище в тези области.

През първите четири месеца на годината са подадени 3 064 искания за предоставяне на разрешения за постоянно пребиваване на инвеститори. Това е е със 155%, в сравнение със същия период на миналата година, когато са подадени 1 200 искания. Въз основа на заявленията от първите четири месеца изглежда, че са извършени покупки и продажби за най-малко 766 милиона евро. През 2022 г. са били общо 1,09 милиарда евро (въз основа на подадените заявления).

Според централната банка каза гръцкият пазар на недвижими имоти продължава да отбелязва високи темпове на ръст на цените през първите месеци на 2023 г. Цените са се увеличи с 14,5% през първото тримесечие в цялата страна и 11,7% през 2022 г., в резултат на силното търсене и ограниченото предлагане на модерни нови недвижими имоти.