Банките в най-голямата европейска икономика застанаха начело в следпандемичната тенденция за намаляване на офис пространството, разказва Bloomberg. Някои от тях вече обявиха конкретни планове: Deutsche Bank освобождава няколко етажа от сграда, в която работят около 1 000 души; HSBC Germany заменя шест отделни офиса за един, чиято площ е наполовина от старите. BNP Pariba също намалява пространството, а броят на бюрата ще бъде намален с около 40%.

Агенцията коментира още, че германските банки се отличават дори от конкурентите си на Стария континент, които масово позволяват работа от вкъщи по два-три дни седмично. Идеята им е личното бюро да остане в миналото, а служителите, които идват в офиса в даден ден, да седнат там, където е свободно. От другата страна стоят американските банки, които все още не показват твърде силно желание да се отърват от офис площите.

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Ранните индикатори показват, че пандемията ще намали за постоянно нуждата от големи офиси и ще свали наемите

Един от двигателите на промяната се крие в огромния брой банки в Европа и ниските лихви, които от години удрят по печалбата. Редица финансови институции в Германия са под натиск да намалят разходите — а офисите обичайно са сред най-голямото перо след заплатите и разходите за IT-инфраструктура.

Промяната обаче е бавна. Договорите за използването на офис пространство под наем обичайно се подписват за няколко години, а предсрочното им прекратяване носи неустойки. В допълнение, много от финансовите институции все още не са взели конкретни решения дали ще позволят на служителите си да работят завинаги в хибриден режим — от дома и от офиса — и колко дни ще прекарват те зад бюрата си.

40% от компаниите в София планира да намалят офисите си

40% от компаниите в София планира да намалят офисите си

Личното бюро в офиса започва да изчезва, а всички подкрепят работата от вкъщи, показва проучване на Cushman & Wakefield Forton