Към днешна дата Хонконг е най-недостъпният град за покупка на имот в света. И то за 12-а поредна година, става ясно от анализ на сайта за парични преводи MoneyTransfers, цитиран от международните агенции.

Средната достъпност на жилищата през 2022 година намалява с петкратен ръст на цените на някои по-достъпни само преди десет години пазари. Над 200 000 жители на Хонконг живеят в т. нар. "жилища-клетки" или в мега тесни апартаменти. Тези условия на живот допринасят за безпокойството и депресията сред местните жители, пише още в доклада.

Пандемията е влошила кризата с достъпността на жилищата в много страни. Но не това е причината все повече хора да имат проблеми със закупуването на дом. В последните няколко години семейства от средната класа имат все по-големите затруднения да купят жилище.

Според пазарния анализ 21 години са нужни на обикновено семейство в Хонконг, за да закупи дом.

Хиляди хора напускат Хонконг. Накъде отиват?

Хиляди хора напускат Хонконг. Накъде отиват?

Хонконг вече загуби жители през 2020-а и 2021 година, но се очаква до края на тази да постави исторически рекорд

След Хонконг в класацията на най-недостъпните жилищни пазари в света се нареждат Сидни с 15,3 г., Ванкувър с 13,3 г., Сан Хосе с 12,6 г. и Мелбърн с 12,1 г. На обратния полюс са Питсбърг в САЩ, където едно средностатистическо семейство се нуждае от 2,7 г., за да закупи жилище. Следват Оклахома и Рочестър с 3,3 г. и Едмънтън и Сейнт Луис с 3,6 г.

Колкото до Хонконг, местните власти са съгласни, че жилищният проблем в града може да бъде разрешен само чрез повишаване на предлагането. Недостигът обаче остава.