Цените на жилищните имоти във Великобритания намаляха за първи път от 2012 г. през юни, показват данни на Nationwide, цитирани от Reuters.

През шестия месец цените спадат с 0,1% спрямо същия месец на миналата година. На месечна база поевтиняването е 1,4%, докато през май спадът бе 1,7% - най-големият от 11 г. насам. Спрямо април цените на жилищата през юни са с 3,2% по-ниски.

В средата на май правителството разхлаби ограниченията на пазара на недвижими имоти, но по данни на централната банка през този месец има рекордно нисък брой одобрени за жилищни кредити.

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър заяви, че ново разхлабване на мерките срещу Covid-19 през следващите седмици вероятно ще доведе до слабо покачване на активността, но прогнозата в средносрочен план остава несигурна.

В Лондон цените се покачват на годишна база с 2,1% през второто тримесечие, а средната цена в столицата е с 3% по-ниска от върха, достигнат в началото на 2017 г.

Анкета на Reuters сочи за прогнозиран 5% спад на цените в Лондон тази година и покачване от 2% и 4,3% през следващите две години.