Мистериозен купувач е успял да "изгори" капаро от 36 милиона хонконски долара или 4,6 милиона щатски долара заради пропаднала сделка за покупка на жилище в един от най-престижните квартали в Хонконг.

Сделката за имота пропаднала за едва 10 дни, след като неназованият купувач се е съгласил да купи тристайна къща с басейн и частна градина в Маунт Никълсън за 722 милиона хонконгски долара, показва документи, цитирани от Bloomberg.

Според информация на South China Morning Post купувачът се отказал сам от сделката по-малко от две седмици след договарянето й. "Това определено не е добра новина за пазара", коментира изпълнителният директор на имотната агения JLL Джозеф Цанг.

Подобна къща беше продадена през миналата година за 1,4 милиарда хонконгски долара, което я превърна в най-скъпият имот в Азия.

Оттогава рекордният интерес към жилища в Хонконг, който го превърна в най-скъпия пазар в света, започна да отслабва.

Несигурността около търговските отношения между САЩ и Китай, нарастващите разходи по заеми и нестабилният фондов пазар доведоха до спад на стойностите на жилищата с около 8% от техния пик през август.

От Capital Economics прогнозират, че цените в Хонг Конг ще се свият допълнително с около 30% през следващите пет години, а очакванията са за 15% спад само за тази година.