Цените на жилищата в Китай паднаха с най-бързите темпове от близо година насам, което поражда съмнения дали стъпките на Пекин за подкрепа на пазара на имоти са достатъчни за съживяване на сектора. Цените на новите жилища в 70 града в страната, с изключение на субсидираните от държавата жилища, са се понижили с 0,3%през септември, спрямо август, когато паднаха с 0,2%, показват данните на Националното статистическо бюро. Това е най-големият спад на месечна база от октомври 2022 г.

Цените се понижиха с 0,4% на вторичния пазар, подобно на спада от предходния месец, който беше най-големият, регистриран от 2014 г. насам.

Спадът на цените дойде след като големите градове въведоха мерки за стимулиране на пазара, като понижаване на ипотечните лихви например.

Дългогодишният спад постави много предизвикателства пред китайските предприемачи - забави завършването на апартаментите и лиши икономиката от ключов двигател на растежа.

Кризата с недвижимите имоти беше стимулирана и от компанията Country Garden Holdings, която някога е най-големият строителен предприемач в страната, сигнализира, че има вероятност да изпадне в неплатежоспособност за първи път.

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Китайският жилищен пазар отива към най-лошата криза досега?

Проблемите на пазара на жилищни имоти ще се отразят негативно като цяло на потребителското доверие, което пък ще утежни спада в сектора

Падащите цени възпират купувачите на жилища в страна, където имотите отдавна се имат за едно от основните източници на богатство.

Производството в сектора се е свило през осем от последните девет тримесечия, което е най-дългият спад, регистриран откакто Китай създаде пазар на частни имоти в края на 90-те години. Стойността на продукцията от сектора на недвижимите имоти в Китай се е свила с 2,7% през третото тримесечие на 2023 г., според данни на китайското статистическо бюро.

Ръстът в секторите на електрическите батерии, електрическите превозни средства и възобновяемата може частично да компенсира удара върху БВП и заетостта от свиващия се имотен сектор, според икономистите на Goldman Sachs Group.

Продажби на жилища по време на неотдавнашен ваканционен сезон предизвикаха опасения дали съществуващата подкрепа е достатъчна, за да предизвика възстановяване.