Въпреки световната рецесия, цените на жилищата в някои от най-големите пазари по света продължават да растат, като в някои от тях има риск от прекалено нагорещяване. От 25 града в света над половината са в риск от балон на пазара на имотите или са жилищата са надценени, сочи Global Real Estate Bubble Index 2020, подготвен от UBS.

В доклада се прави анализ за обичайните признаци на балон, които включват твърде голяма разлика на цените на имотите спрямо доходите и наемите, както и дисбаланси в реалната икономика като високи нива на кредитиране и строителна дейност.

В Европа рисковете са най-големите. Мюнхен и Франкфурт в Германия и Варшава в Полша оглавяват класацията, като цените там са се покачили с над 5% през последната година. Париж, Амстердам и Цюрих също са в риск от балон. Жилищата в Стокхолм, Женева, Тел Авив, Москва, Токио и Лондон са надценени, според изследването.

Торонто е единственият голям северноамерикански град, в който има опасност от балон. Във Ванкувър, Лос Анджелис, Сан Франциско и Ню Йорк имотите са надценени, но засега опасността там не е твърде голяма. Чикаго е единственият град в Северна Америка, включен в изследването, в който жилищата са подценени.

Цените на имотите бяха подкрепени в разгара на пандемията от правителствени стимули, ниски лихви и различни облекчения при плащане на жилищните кредити. Според UBS обаче поскъпването на жилищата насред икономическа криза е неустойчиво, особено насред огромните загуби на работни места по света.

Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, посочва, че наемите падат в повечето градове в изследването, което подсказва корекция на цените на жилищата, когато правителствените стимули се изчерпат, а натискът върху доходите нарасне.

Цените на жилищата падат само в 4 от общо 25 града в изследването: Мадрид, Сан Франциско, Дубай и Хонконг.

Гараж в центъра на София струва вече повече от двустаен апартамент в покрайнините

Гараж в центъра на София струва вече повече от двустаен апартамент в покрайнините

Офертите за паркоместа достигат 120 000 лева за бройка