Почти столетие Гран Отел дьо Кап - Фера (Grand-Hôtel du Cap-Ferrat) в Южна Франция предлагаше гостоприемството си на прочути личности като цар Николай II, Уинстън Чърчил, Аристотел Онасис и Пабло Пикасо, "осигурявайки небивал разкош и поглед от който можеш да си умреш към бряг от който ти спира дъха", както пише The Independent.

Така че може би бе само въпрос на време някой член на новата глобална руска аристокрация - олигарсите - да хареса това място толкова силно, че да си го купи.

Точно това направи магнатът Леонард Блаватник, роден руснак, който се бръкна с €215 милиона и добавяйки легендарния хотел Кап - Фера към също неговия хотел Вендом в центъра на Париж, си направи колекция от парчета френска история.

Иронията на покупката няма да избегне от вниманието на Блаватник. Той започва от нищото, а сега богатството му се оценява на 4,7 млрд. британски стерлинги. Той е натрупал състоянието си, купувайки евтино индустриални активи след падането на СССР. В Grand-Hôtel du Cap-Ferrat е обичало да си почива руското императорско семейство в компанията на аристокрация, старателно разрушена от болшевиките.

Блаватник, сега на 49, бяга от СССР през 1978 без никакви средства. Сега милиардерът има дялове в петролния гигант TNK-BP, в най-голямата в света компания за алуминий, в промишлени отрасли вариращи от мини за въглища в Казахстан до химически продукти и телекомуникация.

Макар че притежава американски паспорт, повечето от времето си Блаватник прекарва в Лондон, където през 2004 си купува на Кенсингтън Пелъс Гардънс (улица с едни от най-скъпите и големи къщи в света) импозантна сграда за 41 млн. паунда.

Кап - Фера, новият му френски имот, е построен през 1908 впечатляващ дворец с непосредствен излаз на Средиземно море в близост до Ница. В книгата за гости на хотела стоят имена на знаменитости като Чарли Чаплин, Съмърсет Моам, Пол МакКартни

На уеб сайта на хотел се посочва, че кралят на Белгия Леополд II нарекъл мястото „земен рай", а инструкторът по плуване на хотела е обучавал Пикасо, двамата МакКартни и децата на Франк Синатра . „Днешният елит продължава да открива красота и пределна дискретност в нашия имот", се казва там. По време на разгара на сезона стаите в хотела започват от €480 на нощ и достигат до €2,525.

Пет звездният хотел Вендом в Париж, другата собственост на Блаватник, е от същия калибър. Фасадата му е определена от френското правителство като исторически паметник.

Притежаването на прочути хотели се превръща в хоби за руските олигарси. Миналата година Роман Абрамович си купи Hôtel du Cap-Eden-Roc между Кан и Ница. Това е място, предпочитано от звездите на филмовия фестивал в Кан. Освен това то привлича богатите руснаци, които се стараят да блеснат, пръскайки парите си в места като Кот д'Азур.