Пазарът на жилища в Норвегия се охлажда и то с бързи темпове, давайки индикация, че балонът се разпада след бързото покачване на цените през последните години.

Средните цени на жилищата в страната се понижават с 0.7% през юни според сезонно изгладените данни, спадайки за втори месец, сочат данни от агенциите за недвижими имоти Real Estate Norway, Eiendomsverdi и Finn.no, цитирани от Bloomberg.

На годишна база ръстът се забавя на национално ниво до 6.3% от 8.3% през май и до 11.5% от 16.5% в Осло. През месеца цените в столицата са паднали с 3.1%.

Тенденциите, които движат българския имотен пазар

Тенденциите, които движат българския имотен пазар

Каква е ситуацията в сектора?

Пазарът на жилища в Новрегия е икономическа опора срещу катастрофа в националната петролна индустрия. Сега той се охлажда след мерки на правителството да се затегнат стандартите по кредитиране, специално насочени към спекулативното изкупуване в Осло.

Допълнителен натиск върху цените ще окаже и желанието на продавачите да се отърват от имотите. Броят на домовете за продажба е скочил със 17% през шестия месец от годината, като начело стоят имоти в Осло.

Групата промени оценките си за ръста в цените през тази година до 5-6% от 9-11% на годишна база.