След пандемията жилищните пазари понесоха различни промени. Докато едни се сринаха и цените паднаха сериозно, на други търсенето се покачи, а наред с това и цените. И така, които са най-малко достъпните жилищни пази в света днес? Много градове по света са станали недостъпни за закупуване на жилище, но кои са първенците?

Класацията е за жилищни пазари, които се считат за "невъзможно недостъпни" през 2024 г., класирани по тяхното средно съотношение цена/доход, основавайки се на доклада Demographia International Housing Affordability Report, изготвен от Центъра за демография и политика на университета Чапман.

Средното съотношение цена/доход сравнява средната цена на имота със средния доход на домакинството в рамките на всеки пазар. По-високото съотношение (по-високи цени спрямо доходите) означава, че градът е по-малко достъпен.

Този анализ обхваща 94 пазара в осем държави: Австралия, Канада, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Сингапур, Обединеното кралство и Съединените щати.

Според доклада Demographia, градове със средно съотношение цена/доход над резултат 9 се считат за "невъзможно недостъпни".

Виждаме, че най-скъпият град в тази класация Хонконг, има съотношение 16,7. Това означава, че средната цена на жилище е 16,7 пъти по-висока от средния доход. След него са Сидни Ванкувър, Сан Хосе и т.н. Тази класация е доминирана от американски градове. Хонконг обаче от край време държи първото място за най-скъпия пазар на имоти в света и тази класация го потвърждава за пореден път.

Място Град Страна Средно съотношение цена към доход 
1 Хонконг китай 16.7
2 Синди Австралия 13.8
3 Ванкувър Канада 12.3
4 Сан Хосе САЩ 11.9
5 Los Angeles САЩ 10.9
6 Хонолулу САЩ 10.5
7 Мелбърн Австралия 9.8
8 Сан Франциско САЩ 9.7
9 Аделаида Австралия 9.7
10 Сан Диего САЩ 9.5
11 Торонто Канада 9.3
12 Оукланд Нова Зеландия 8.2