Темата за покупка на недвижим имот е по-актуална от всякога. От една страна лихвите по кредитите се понижават през последните няколко години и са при най-ниските си нива от над 10 години насам, от друга тези по депозитите са при рекордно ниски стойности.

Иначе казано - инвестицията в имот е сериозна алтернатива пред рекордните спестявания в депозити на българите.

Когато към това добавим и инфлация от вече близо 3%, както и поскъпване с по над 10% на цените на имотите през последните две години - то решението за покупка на имот може да става все по-актуално.

И все пак, много хора предпочитат да погледнат към така мечтаната покупка, но без да ползват ипотечен кредит. Ето няколко начина според експертите как да направите това.

  1. Спестени пари

Ако сте спестили достатъчно пари в банката - от заплата, хонорари, рента или по друг начин, който искате да запазите в тайна - Поздравления! Покупката на имот с цел инвестиция може да не е чак толкова лошо решение.

Всъщност, в момента доходността на имотите в София и останалите големи градове в страната е около 5%. Това е близо десет пъти повече от средните лихви по депозитите и значително над инфлацията. Или с такава инвестиция, спестяванията Ви няма да губят покупателна стойност.

Да, инвестициите в имоти могат и да изостават зад тези на финансовите пазари по доходност в дългосрочен план, но също така са по-слабо волатилни и рискови!

Иначе финансовите пазари и недвижимите имоти са два доста взаимносвързани сектора. Традиционно, годините на ръст на имотите се свързват и с добро представяне на финансовите пазари. И обратното - разбира се!

Преди да решите да инвестирате спестяванията си в имот трябва да разгледате и останалите инвестиционни алтернативи, за да не пропуснете нещо по-добра възможности или решение.

Все пак, инвестициите в недвижими имоти си имат и своите недостатъци, които е добре да обмислите. Сред тях са - неликвидност, невъзможност да кеширате частично инвестицията си, допълнителни разходи за поддръжка и време за разправяне с наематели, данъци и такси и др.

Като алтернатива на инвестициите на свободните Ви средства в имот трябва да разглеждате - вложение в бизнес с добра възвращаемост, в по-високо образование (напр. MBA или докторат в престижен университет), повишаване на квалификацията Ви, или пък преквалификация, инвестиции на фондовите пазари и др.

  1. Започвате да спестявате сега

Ако можете да спестявате в банковата си сметка по 500 лева на месец в продължение на 10 години, при сегашните лихви от около 1% годишно в края на периода ще имате малко над 63 000 лева.

Според цените на имотите в момента (а те едва ли ще се запазят без промяна), за тези пари ще можете да купите около 30 кв. метра на цена около 1000 евро на квадрат. Най-вероятно тези 30 квадратни метра няма да Ви стигнат, особено ако имате и деца...

Вариантите са два - или започнете да пестите повече на месец, или потърсете по-висока доходност за спестяванията си... А защо не и двете!

Например, ако намерете алтернативен доход на инвестицията си от 9% годишно (каквато е средногодишната възвращаемост на широкия щатски индекс S&P 500 в дългосрочен план), то вашите 500 лева вече ще се превърнат в над 96 000 лева. Така ще можете да си купите повече квадратни метри...

  1. Заем директно от строителя

Питайте вашия строител дали не предлага подобна опция. В някои държави финансирането на купувачите от строителите е честа практика. Но тъй като се предполага, че строителят е специалист в друго, много е вероятно да не може да предложи достатъчно изгодни условия.

Често обаче самите строители ползват ипотека за издигането на сградата и се договарят с банката да дава преференциални ипотечни кредити за бъдещите купувачи на апартаментите им.

  1. Пробвате се с платформа за споделено финансиране

От английски терминът crowdfunding означава "групово финансиране". Обичайно се използва от млади предприемачи, които канят всеки, който иска да даде по колкото може за реализиране на някаква бизнес идея.

Можете да го направите като регистрирате желанието си да получите финансиране за жилище в платформи като Kickstarter или IndieGoGo.

Подготовката е лесна: просто откривате сметка в банката и чакате парите да потекат. Имайте предвид, че едва ли ще е толкова просто. Преди известно време един много по-опитен човек се пробва да стане "Първи демократично създаден български олигарх" в IndieGoGo като предложи идеята да събере напълно прозрачно първия си милион. Как мислите, дали това се случи?

Вече има платформи за споделено финансиране на имотни проекти. Ако бъдете одобрен в такава платформа, можете заедно с други като Вас да станете горд собственик на определена част от апартамент или цяла сграда, при това извън пределите на България. Така, ще получавате доход от  управлението на закупените имоти, без да е необходимо Вие да се занимавате с наематели и всички други неприятни части на инвестирането в имоти.

В допълнение, тук инвестициите могат да са по-малки по размер (от покупката на цял имот) и са далеч по ликвидни, като можете да ги продавате при определени условия. 

  1. Има кой да ви купи жилище, банки не са ви нужни

Ако имате богат чичо, леля, стринка и т.н., които с радост Ви заемат нужната сума без да ви начисляват никаква лихва, значи сте ударили "шестица от тотото".

Или пък, ако имате майка или баща, които са спестявали цял живот, за да Ви купят жилище... Отново поздравления. Рядко се случва, но не е невъзможно.

  1. Ипотека без банка

В квартала Ви има едни хора, те също дават заеми веднага и изглеждат сериозни. Повярвайте, наистина са сериозни, особено когато започнат да събират двуцифрените или трицифрени лихви, които ще се окаже, че им дължите.

Ако искате нов дом, но не сте спестили достатъчно, не ви се чакат 10 години и нямате богат и щедър роднина или приятел и не искате да теглите ипотечен кредит, то откажете се от намерението да си купите имот.