През 2021 г. около 40 жилищни имота са продадени за над 50 милиона долара в САЩ, показват данни на компанията Miller Samuel. Това представлява увеличение от 35% спрямо 2020 г., която също беше рекордна година в това отношение, пише Bloomberg.

Според президентът и главен изпълнителен директор на компанията Джонатан Милър никога не е отбелязван такъв растеж.

Причини за рекордните покупки са ниските лихвени проценти и интересът към по-големи и уютни жилища, както и повишените цени на луксозните къщи в цялата страна.

Най-ские жилища тази година са продадени в Лос Анджелис, Ню Йорк, Палм Бийч, Флорида, и ранчо в щата Монтана.Това са имоти на стойност от над 100

Въпреки, че се твърди, че богатите хора напускат щатите с високи данъци, Ню Йорк все още оглавява списъка по брой продажби над 50 милиона долара с 13 продадени жилища, а Флорида с 11.

Мезонет за 157,5 милиона долара беше продаден във Флорида, а в Палм Бийч, беше продадено жилище за 122,7 милиона долара.

Общата стойност на недвижимите имоти в Ню Йорк в списъка на Милър възлиза на около 931 милиона долара.

Сред продажбите в Ню Йорк е бившето семейно имение на Форд в Саутхемптън, което се продаде за 105 милиона долара; две територии на брега на Ийст Хемптън на обща стойност 85 милиона долара; огромна къща в Саутхемптън, продадена за 70 милиона долара и т.н.

Най-скъпата сделка обаче е с купувач Рупърт Мърдок. Той си купи ранчо за 200 милиона долара щата Монтана, което оглави списъка за най-скъп имот тази година.

Вторият най-скъп продаден имот в списъка на Милър е комплекс в Малибу.

Междувременно стана ясно, че Джеф Безос се е сдобил с имение в Мауи за 78 милиона долара. Това обаче вероятно е продадено без посредник.

Музикантът, известен като Weeknd, купи имот в Бел Еър за 70 милиона долара.