Цените на жилищата във Великобритания отбелязват през юли най-голямото си намаление за последните две десетилетия, след като банките затегнаха отпускането на ипотечни кредити, а икономиката на страната се доближава все по-близо до рецесия.

Средната стойност на жилищата на Острова е намаляла с 8.1% на годишна база, до 169 316 паунда.

Този спад, отчетен днес от Nationwide Business Society, е най-големият от 1991 година насам, когато британската икономика преминаваше през последната си рецесия, а цените в момента са най-ниските от август 2006 година насам.

Кризата на пазара на имоти се задълбочава и от това, че банките в страната повишиха условията и цените на ипотечните кредити и от ускоряването на инфлационният натиск, които не дава възможност на Английската централна банка да стимулира кредитирането, намалявайки основния лихвен процент.

Популярността на министър председателят Гордън Браун от месеци е на най-ниските нива, който въобще е имал британски министър председател от Втората световна война насам.

За месец цените на жилищата на Острова са намалели средно с 1.7%, спрямо юни.

Вероятно около 1.7 милиона от британците притежаващи собствен дом ще се изправят пред ситуация, в която стойността на имота им ще е по-ниска от ипотеката, която са взели за него.

Днес беше регистрирано и рекордно намаление на потребителското доверие на Острова през юли.
Ипотечните кредитори влошават още повече положението на пазара, играейки на сигурно, като повишават цените на кредитите.

Например фиксираната лихва за първите две години на нов ипотечен заем се е повишила с 6.63% през юни, което е най-голямото покачване от февруари 2000 година.
А повишаването на плащанията по такъв кредит става, когато фиксираната лихва премине в плаваща, т.е. проблемът е дългосрочен.

Въпреки това ситуацията на пазара не е толкова лоша, колкото изглежда, защото, заради строгите регулации, строителството на жилища на Острова по принцип е по-малко от търсенето и при голям спад на цените търсенето ще започне да нараства.