Слабият икономически растеж и високите лихви през последните месеци поставят под въпрос самата рентабилност на търговските имоти в Европейския съюз. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка за финансовата стабилност, според която проблемите може да продължат с години.

Сделките с търговски имоти през първото полугодие на 2023 г. са намалели с 47% на годишна база, като освен това акциите на най-големите листвани наемодатели се търгуват с отстъпка от над 30% спрямо нетната стойност на активите - най-голямата от 2008 г. насам.

Германия алармира, че предстоят още проблеми в сектора на търговските недвижими имоти

Германия алармира, че предстоят още проблеми в сектора на търговските недвижими имоти

Търговските недвижими имоти са един от най-тежко засегнатите активи от бързото повишаване на лихвените проценти

Освен това, от ЕЦБ изчисляват, че скорошното увеличение на разходите за финансиране може да удвои заемите, отпуснати на губещи фирми, до 26% от общия брой. Ако се реализира прогнозата за поне 2 години "затягане", вече ще говорим за 30%.

Вдигането на лихвите вече докара някои строителни предприемачи до неплатежоспособност и отложи много обекти. Работата по една от най-високите сгради в Германия - 62-етажната Elbtower в Хамбург, внезапно спря по средата, защото инвеститорът спря да плаща на строителя.

Все пак е важно да се подчертае, че ипотеките върху търговски недвижими имоти са едва 10% от банковите заеми - при дял от 30% на жилищните.

Централната банка на Швеция предупреди компаниите за недвижими имоти да намалят дълговете си

Централната банка на Швеция предупреди компаниите за недвижими имоти да намалят дълговете си

Някои от компаниите могат да се справят с по-високите лихвени проценти, докато оцеляването на други компании вече е застрашено

"Макар относително ограниченият размер на банковите портфейли от търговски недвижими имоти да предполага малка вероятност от системен риск, те биха могли да усилят по-широк пазарен стрес (...) Отрицателен резултат би довел до големи загуби в други части на финансовата система, които са в по-голяма степен изложени на пазара на търговски имоти - като инвестиционни фондове и застрахователи", смятат от ЕЦБ.

Затова и предупреждават - бизнес моделите, които разчитат на ниски лихви за дълго време, може да се окажат нежизнеспособни.