Според най-нови данни на строителната и ипотечна компания Nationwide, цените на имотите на Острова са се понижили с 0.5% през февруари. Това е четвъртият пореден месец на поевтиняване на недвижимата собственост. Средното жилище в Обединеното кралство е 179,358 паунда.

Годишната инфлация на цените на жилищата е паднала от 4.2% през януари до 2.7% през февруари, което е най-ниско значение от ноември 2005.

Но строителната компания е предупредила да не се правят мрачни предсказания за пазара на жилища и твърди, че рецесията е „далечен за икономиката на Великобритания риск".

Редица независими изследвания потвърждават спада на цените на имотите във Великобритания след миналото лято, като последно Поземленият регистър също е изчислил спад на инфлацията в цените на жилищата.

Според Nationwide, тенденцията е цените да се понижават, но спадът в годишното поскъпване се дължи до голяма степен и на силните месеци януари и февруари на миналата 2007 година.

По-високите цени за енергия и храна увеличиха натиска върху домакинските финанси, обяснява BBC. Кредиторите от своя страна са станали по-предпазливи заради кризата на банковата индустрия. Вече не се отпускат ипотеки със 125% от стойността на жилището; даже 100% ипотеки са рядкост през последните месеци.

Монетарният комитет на англисйката централна банка понижи лихвите в страната от 5.5% до 5.25%, но според друго изследване от миналата седмица, големите британски ипотечни кредитори не са благоволили да облекчат потребителите на ипотеки с по-ниски лихви.

Според главния икономист на Nationwide, в бъдещите месеци някакви по-сериозни понижения на лихвите са малко вероятни, но икономиката е далеч по-слаба, отколкото е била преди година. За рецесия няма място да се говори, по-скоро става дума за забавяне на ръста. Отказът на купувачите предвид сегашната пазарна несигурност не бил изненада, но условията на жилищния пазар във Великобритания били далеч не така мрачни, както някои вярват.