Забеляза се повишение на цените на жилищата във Великобритания този месец, предизвикано от наближаващия Брекзит, който оказа влияние на пазара на жилищата.

Цените на са нараснали с 0,7% на годишна база през март, спрямо 0,4 % за предходния месец. По време на референдума през 2016 година повишението е било с 5 процента, пише Reuters. На месечна база покачването на цените е едва 0,2%, което обаче е постижение след спада от 0,1% през февруари.

Данните от анализите са показали, че цените през януари са се увеличили с 1,7 процента, което е най-малкият ръст от 2013 година насам, когато Обединеното кралство опитва да се отърси от ефектите на световната финансова криза.

Падащи цени и липса на купувачи на жилища в Лондон заради Брекзит

Падащи цени и липса на купувачи на жилища в Лондон заради Брекзит

Британците изчакват да видят развръзката на ситуацията преди да инвестират в имот

Лондон остава най-слабият регион по отношение на цените на имотите. Във столицата през първото тримесечие на 2019 година цените са паднали с 3,8 процента, което е най-сериозният спад от 2009 г. насам. Това е седми пореден месец, в който цените на жилища продължават да се понижават в града.

Това се дължи на недостъпни за купувачите цени и данъчни промени, засягащи пазара на изкупуване. Според специалисти продължилото отлагане на Брекзит може да доведе до стагнация на цените в имотния пазар и понижаването им през 2019 година.

Те смятат още, че ако Великобритания напусне ЕС без сделка, тава може да доведе до спад на цените с 5% през второто тримесечие на годината заради несигурност и отслабена икономическа активност.