Цените на жилищата в световен мащаб се покачват с най-бързи темпове от 2006  година насам. На някои жилищни пазари годишният ръст на цените на имотите надмина 30%. Средният ръст на цените на жилищата е 7,3% през март на годишна база. Това показват данни от доклад на Knight Frank за първото тримесечие на 2021 г., който проследява движението на жилищните цени в световен мащаб.

У нас цените на бележат ръст от 5,4% през март на годишна база. Страната ни се класира на 32-ро място, сред 56 държави, разгледани в доклада.

Съседката ни Турция оглавява класацията, регистрирайки ръст в цените на жилищата от 32%, следвана от Нова Зеландия с 22,1% и Люксембург с 16,6%. САЩ са на пето място с 13,2%, най-голямото си увеличение от декември 2005 г.

Цените на жилищата в България растат повече от тези в Швейцария, Италия и Испания

Цените на жилищата в България растат повече от тези в Швейцария, Италия и Испания

Ръстът на цената на жилищата през четвъртото тримесечие у нас е 4,8% на годишна база

В топ десет най-бързо растящите цени на имотите попадат още Словакия, Швеция, Австрия, Нидерландия, Русия и Норвегия.

Като цяло дванадесет държави отчитат двуцифрен годишен ръст на цените. От Knight Frank посочват, че не е изненадващо, че съмненията за жилищни балони се увеличават и на някои места властите вече започват да предприемат мерки.

От януари 2021 г. властите в Китай, Нова Зеландия и Ирландия се намесиха с редица мерки, като по-строги правила за отпускане на заеми. Китай обмисля дори национален данък. Cпopeд пoвeчeтo eĸcпepти щe минe вpeмe пpeди Kитaй дa въвeдe имoтeн дaнъĸ в цялaтa cтpaнa, нo няĸoи пpeдвиждaт, чe пo-гoлeмитe гpaдoвe, ĸъдeтo нaтиcĸът e пo-гoлям, мoжe дa зaдeйcтвaт пилoтни пpoгpaми пpeз иднaтa гoдинa.

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Брокери отчичат паническо купуване на имоти на фона на растящите цени на жилищата по света

Лихвите по кредитите остават на ниски нива, чуждестранните инвеститори ще дадат още по-голям тласък на имотните пазарите

Въпреки глобалния ръст на цените обаче, няколко големи икономики остават изключение. Италия (1,6%), Индия (-1,6%) и Испания (-1,8%) отбелязват по-нисък ръст или спад на цените през първото тримесечие на 2021 г., на годишна база. Това се дължи отчасти на по-строгите мерки по време на пандемията, несигурност от страна на купувачите или твърде голямо предлагане.

В Азия Сингапур отбеляза най-голям ръст на цената с 6,1%, следван от Южна Корея с 5,8% и Япония с 5,7%. Най-скъпият пазар на имоти в света Хонконг отбеляза ръст от 2,1%.

В кои софийски квартали цените на жилищата скочиха най-много в рамките на година?

В кои софийски квартали цените на жилищата скочиха най-много в рамките на година?

Най-търсените имоти на пазара в София са тристайните апартаменти