Най-скъпата земеделска земя в Добруджа достигна нов ценови връх - 4000 лева за декар, съобщиха за БТА брокери на имоти от Добричкия регион.

"Има много голям интерес към земеделската земя, като най-сигурната инвестиция. Пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре", описа ситуацията Ралица Кулева, управител на една от най-активните агенции в сделките със земеделска земя. По думите й, цените на най-търсените парцели - в землището на Балчик, са с около 1000 лева за декар по-високи в сравнение с миналата есен.

Брокерът добави, че тенденцията на голямо търсене и малко предлагане на ниви е тръгнала от началото на годината, след изплащането на високите ренти и с повишаването на инфлацията.

Рекордни сривове на земеделските ренти в Добруджа през 2020-а

Рекордни сривове на земеделските ренти в Добруджа през 2020-а

Най-лошите предвиждания на земеделците се оказаха оптимистични и това се отрази на целия сектор

"В района на Балчик земеделски кооперации изплатиха на собствениците на земя по 170-175 лева рента за декар, което насърчи търсенето на пазара. Има хора, които искат на всяка цена да купят чернозем като сигурно убежище за свободните си пари", казва Кулева.

Брокерът коментира, че в селата край Балчик - Сенокос, Соколово, Гурково, Тригорци, по-големите парцели от над 50-60 декара също са в ценовия диапазон от 3800-4000 лева за декар.

И в другите райони на Добруджа - в землището на Генерал Тошево и добричките села, нивите се търгуват по-скъпо - до около 3500-3600 лева за декар. Дори край Тервел, където миналата година парцелите са се продавали за около 2000-2200 лева за дка, сега се предлагат за 3000-3200 лева.

Брокери от местни офиси в Балчик на национални агенции за поземлени имоти, са потвърдили пред БТА за тенденцията за поскъпване на земята.

"Пазарът на земя в момента е неурегулиран, за няколко месеца ръстът на цените достигна 30%, или с около 1000 лева за декар", казва Николай Колев. По думите му, реални сделки в района се сключват при 3800 лева за декар земя.

Брокерът смята, че новият тренд е тръгнал след изплащането на втората част от високите ренти за плодородната 2021 г., но и поради инфлацията, променените условия за депозитите в банките и страха на хората от преминаване към еврото.

Прогнозата на брокери е, че на пазара на земеделска земя ще настъпи успокоение, защото цените имат предел, но старите нива - отпреди поскъпването, няма да се върнат.

Земеделските ренти в Добруджа тази година ще са с 20 лева по-малко на декар в сравнение с 2019 г.

Земеделските ренти в Добруджа тази година ще са с 20 лева по-малко на декар в сравнение с 2019 г.

Субсидията ще отиде за плащане на собствениците на земи, казват производители

"Земеделската земя в Добричка област поскъпна средно с 500 лева за декар в сравнение с миналата есен и сделки за 4000 лева/дка са по-скоро единични", коментира пред БТА председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова. Според нея, могат да се намерят полета и под 3000 лева в землищата на Тервел и Крушари.

Председателят на браншовата организация обяснява нарасналия интерес на купувачите на земеделска земя основно с високата доходност от земята при добра реколта, и с това, че рентите не се облагат с данъци. Тя обаче предупреждава, че земеделието е подвластно на климата и, ако през годината има суша, каквато Добруджа преживя преди две години, пазарната ситуация се променя.

Най-високите цени за наем на земеделска земя в ЕС са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?

Най-високите цени за наем на земеделска земя в ЕС са в Италия, а най-евтино излиза в Швеция. Къде сме ние?

Това показват данните за 2020 година на Eurostat