Очакванията за рентите през тази година ще е за между 30 и 50 лева на декар, което е значително по-малко в сравнение с миналогодишните цени.

Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Росица Жекова собствениците на земя в Добруджа ще получават рекордно ниски ренти.

"Няма как в година, в която не можеш да изкараш за разходите си, да няма фалити. Голяма част от нас правят земеделие на база на кредити", казва тя цитирана от БНР.

За сравнение миналата година цените на рентите на земеделска земя в Североизточния регион са били 69 лева, показва справка в Националния статистически институт. В Русенско средната цена е била 57, а в Силистренско дори 78 лева на декар, а Добричко - най-плодородната част на страната цената е е била 87 лева. Тази година обаче цените са далеч по-ниски.

Селскостопанската година в Добруджа завърши отрицателни дори при занижените и без това очаквания на земеделците. Най-лошите им предвиждания се оказаха оптимистични и това се отразява на целия сектор.

"За област Добрич резултатите за пшеницата са 180 кг среден добив. Което не е прецедент, случвало се е и преди, но и трите култури да са с ниски добиви, като че ли не е било. Може би 2001-ва и 2007-а са годините, които са били така лоши за земеделието в област Добрич. Финиширахме доста трудна година за земеделието. Слънчогледите слязоха може би на 2/3 от добивите, които по принцип жънем от тях. Царевицата беше в рамките на 1/3 от това, което жънем, на места имаше 1 кг добив на декар", заяви Жекова.

Районите в България, в които земеделската земя е поскъпнала с над 350% за 10 години

Районите в България, в които земеделската земя е поскъпнала с над 350% за 10 години

В областта с най-високи цени на земята, декарът струва близо 2000 лева

Крайно недостатъчни помощи

Около 20 000 декара са изцяло пропадналите площи, засети с пшеница в Добричка. Подпомагането от програма на Министерството на земеделието ще бъде едва с 16 лв. на декар, което е крайно недостатъчно, според Жекова.

"От Министерството на земеделието обявиха подпомагане на всички площи, които са с до 95% пропадане. Много от колегите имат до 80%, до 90% пропаднали площи. Там очакваме по 2 лева на декар, което не е изобщо достатъчно и не покрива нищо".

"Завършваме селскостопанската година на загуба. Очаквахме добивите да паднат до 400 - 500 кг, а реално за Добричка област обявиха среден добив от 173 кг. Има колеги, които казват, че са сели 30 кг посевна норма, а са прибрали 20 кг. При царевицата и слънчогледа също са ниски доходите. Общо взето, под 100 лева е брутният доход от декар. Рентите, които дълги години бяха от 100 лева, сега за първа година няма да има такива ренти. Ако приемем, че масовата рента ще е около 30 лева, това означава фермерите да имат брутен доход от декар - 90 лева", казва Петър Петров, който се грижи за стопанство, обработващо около 12 000 декара в землищата на общините Генерал Тошево, Балчик и Каварна.

Прогнозите за следващата година също не са добри. Някои зърнопроизводители все още не са засели пшеницата, заради ниската влага на почвата. Вероятно ще се запази тенденцията за все по-сухи години, което в възможно да остави част от земите в Добричко необработваеми.

Две фирми у нас са собственици на земеделска земя, колкото половината от Софийското поле

Две фирми у нас са собственици на земеделска земя, колкото половината от Софийското поле

Също така две физически лица притежават терени с площ между 100 и 200 хиляди декара