За местните жители на Амстердам стана много трудно да си намерят собствено жилище. Това се дължи на притока на богати хора, които напускат Великобритания заради Брекзит и се отправят към Холандия.

Десетки компании са стартирали офиси в холандската столица, заради несигурната икономическа ситуация на Острова. В резултата на това има над 2400 новосъздадени работни места в Амстердам и се очаква те да продължат да се увеличават.

Хората и техните бизнеси за благословия за икономиката според местните, но интензивното търсене на имоти, които по принцип са дефицит в града, оказва натиск върху пазара, пише Bloomberg. Амстердам има население от 860 000 души и се бори да осигури жилища за всички тях. Според консултантска фирма градът трябва да добави още 40 000 имота. А средната цена за жилище е скочила с 80% до 505 000 долара.

Цените на имотите в Амстердам - рекордно високи

Цените на имотите в Амстердам - рекордно високи

Притокът на британци заради Брекзит и ниските ипотечни кредити в основата

Градът вече е разработил план и цели да изгражда по 7500 жилища годишно до 2025 година, от които 1/3 ще са социални, като наемите за тях няма да надвишават 711 евро на месец. Правителството обмисля да забрани наемането или купуването на недостроени жилища. Така те са достъпни само за по-заможните и хората от средната класа не могат да си ги позволят.

"Не искаме да станем като Ню Йорк с много богати и малко бедни между тях", казва Лорънс Ивенс, държавен служител, отговарящ за имотите.

Тези предложения предизвикаха остра реакция от страна на предприемачи и наемодатели. Те твърдят, че това е контра продуктивна политика, която прави невъзможно получаването на разумна печалба от жилищата.

Амстердам очаква притокът на хора от Обединеното кралство да продължи дори и ако Великобритания остане в ЕС.