Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич. Целта е драстично намаляване на популацията им заради откритите 15 огнища на заболяването африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния. Той е на 120 км от сухопътната граница с България.
Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, за да се намали до минимум популацията на дивите свине, тази година отстрелът им ще започне по-рано. По данни от пролетната таксация, на територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които трябва да бъдат отстреляни 350.
Това са част от мерките за недопускане на проникването и разпространението на заболяването в страната ни на африканската чума по свинете, обсъдени на проведеното по-рано през деня извънредно заседание на Епизоотичната комисия, съобщи БНР.
Африканската чума не е опасна за хората, но води до масова смъртност при дивите и питомните свине. Срещу нея няма ваксина, както и лечение.
Пред членовете на Епизоотичната комисия в област Добрич директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова обясни, че се забранява вноса в България на свинско месо и суровини и храни със свинско месо, предназначени за лична консумация.
Разпоредено е, при проверки на пътниците, влизащи в България, ако бъдат открити суровини и храни от свинско месо, те да се изземват и предават за унищожаване. Колите, които влизат от държавите членки на ЕС, да бъдат дезинфектирани.
Според началника на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Борислав Каменов, признаците на африканската чума са идентични с тези на класическата чума по свинете. Заболяването нанася огромни икономически щети, тъй като води до почти 100% смъртност при тези животни.
"Основните клинични признаци са повишаване на температурата, наличие на кръвоизливи и най-вече посиняване на ушите".
Според д-р Каменов, най-голямата заплаха за навлизането на африканската чума на територията на България е в очаквания голям поток на туристи от Румъния и Унгария. Африканската чума е изключително устойчиво заболяване, като термичната обработка на месото трябва да е минимум 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя издържа повече от две седмици, в месни продукти - около 6 месеца. В замразеното месо заразата остава с години.
По данни на Областната дирекция по безопасност на храните във ферми в област Добрич се отглеждат повече от 70 000 свине, като само в свинефермата в село Козлодуйци, община Добричка в момента има 45 000 свине.
До края на тази седмица във всичките 8 общини на област Добрич ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии. Предстои да бъдат определени общински терени за загробване на умрелите животни. Предстои да бъде извършена дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, а животните без ветеринарномедицински документи ще подлежат на допълнителни проверки.