Двайсетте години са едни от най-хубавите в живота на човек, но са също така и идеалният момент да подготвите финансите си за бъдещето.

Между завършването на университет, започването на кариера и създаването на семейство, трябва да се развият и здрави навици относно парите. Те ще помогнат изключително много за постигането на краткосрочните и дълготрайните ви цели.

Ако скоро ще станете на 30, Business Insider препоръчва 10 финансови действия, които да обмислите да направите.

Платете дълговете си

Дълговете може да ви попречат да правите, каквото решите с парите си. Особено, когато говорим за такива с висока лихва, губите още повече средства, колкото по-дълго плащате. Затова е по-добре да ги изплатите по-рано докато сте на 20, отколкото по-късно.

Избягвайте да имате задължения по кредитни карти

Важно е да изплатите дълговете си докато сте на 20, но също така е важно да не трупате нови такива поради начина на живот. След като завършите университет и си намерите работа, приходите ви най-вероятно ще се увеличат и може да се изкушите да купувате повече неща отколкото се нуждаете.

Често това поведение води до това да се харчи повече, отколкото се печели и от тук идват и задълженията по кредитни карти. Ако ще ги използвате, опитайте се винаги да ползвате до 30% от лимита си и да изплащате сметката си изцяло всеки месец, за да избегнете задлъжняване.

Спестете пари за спешни случаи

Неочакваните разходи се появяват все по-често, колкото повече остаряваме. Най-добре е да се подготвите за тях като си спестите пари за спешни случаи.

Колко точно пари да спестите, зависи от предпочитанията и ситуацията, но някои експерти препоръчват сумата да е равна на около 2 до 4 заплати. Направете спестяванията си приоритет като нагласите автоматични трансфери всеки път, когато получавате заплатата си, за да увеличите баланса по сметката си, без да трябва да правите нещо специално всеки месец.

Започнете да спестявате за пенсиониране

Може да започнете да пестите за пенсионирането си по всяко време, но е най-добре да го направите докато сте млади.

Освен държавната пенсия, хубаво е да спестявате в допълнителни пенсионни схеми и колкото по-рано помислите за подсигуряването на старините си, толкова повече време спестяванията и печалбите ви ще се капитализират.

Снимка 226405

Източник: БГНЕС

Застраховайте се

Подминаването на застраховките може да бъде скъпа грешка. Дори и да си мислите, че нямате нужда от нея, застраховката може да бъде от полза при инцидент или трудно финансово положение. Автомобилните и медицинските застраховки са задължителни.

Ако сте наемател или имате собствен дом, обмислете застраховка на жилището, за да подсигурите притежанията си. Също така помислете и за застраховка живот, особено ако имате деца или големи дългове.

Приспособете се към живот под възможностите ви

Харченето на всяка стотинка, която имате е лош навик, от който трябва да се отучите. Това може да ви попречи да спестите за по-големи разходи, като пътуване или жилище.

Поставете си ясни финансови цели и ги следвайте. Да живееш под възможностите си на 20 е много по-лесно отколкото на 30, затова е по-добре да се възползвате и да напреднете финансово от по-рано.

Започнете да инвестирате не само в пенсията си

Ако искате да експериментирате с инвестиции в акции и облигации, няма по-добро време да започнете от това на 20. Така ще може да съберете опит и инвестицията ви ще има време да нарасне. Или да се поучите от грешките си и да знаете какво да правите в бъдеще.

Снимка 216175

Източник: shkolazhizni.ru

Изплатете сватбата си с налични средства

Ако планирате да се ожените преди 30 години, то опитайте се да платите за сватбата с налични пари, а не да теглите заем. Двойките, които правят това, могат да се фокусират върху бъдещето си след медения месец, а не да мислят за изплащане на дълговете си.

Изгответе си реалистичен бюджет за големия ден и определете кое е важно и кое не. Може да си намерите странична работа, за да посъберете малко допълнителни пари за подготовката.

Поставете си дългосрочни парични цели

Дългосрочните парични цели са важни. Те помагат да решите за какво работите и да определите краткосрочните стремежи, които трябва да постигнете, за да достигнете крайната си цел.

Докато сте на 20 е важно да разберете какво искате от живота и как парите могат да бъдат средство за постигането на мечтите ви. Плановете ви могат да се променят след време, но поставяйки си реалистични цели и очаквания за бъдещето, ще можете да пестите по-умно година след година.

Бъдете егоисти с парите си (понякога)

Не забравяйте да сте егоисти с парите си понякога и да ги харчите за нещата, които са важни за вас. Някои хора искат да пътуват преди да имат деца, докато други предпочитат да запазят малките си удоволствия като час за маникюр или карта за фитнеса.

Ако има нещо, което цените и ви прави щастливи, не е задължително да го премахнете от бюджета си, стига да можете да си го позволите.