По-богатите хора имат повече възможности да диверсифицират капитала си, като инвестират в различни финансови инструменти.

Обикновено милионерите инвестират в различни компании, в недвижими имоти, във финансови инструменти или луксозни стоки. Още повече възможности за увеличаване на капитала си имат много богатите, с нетна стойност на личното богатство над 30 млн. долара.

Както пише докторът на икономическите науки от Станфордския университет и икономист от МВФ Дейвид Малакрино, позовавайки се на изследване на МВФ съвместно с други институции, при по-богатите хора има по-голяма вероятност да получат по-висока възвръщаемост от инвестициите си.

Малакрино и колегите му са направили и друг важен извод от своето изследване: високата доходност не само извежда хората на върха на "скалата на богатството", но и не им позволява да я напуснат. И тук не става въпрос за някаква супер печеливша тайна инвестиционна стратегия. Просто крупните бизнесмени с многомилионен капитал разбират как парите им работят за тях и знаят как да поемат премерени рискове. Обикновено много богатите знаят как да избягват онези основни инвестиционни грешки, които правят повечето малки частни инвеститори, пише "Ведомости".

Грешка №1: Инвестиции само в акции и облигации

Обикновено, когато хората мислят да инвестират, първото нещо, което им идва на ум, е закупуването на акции и облигации. Тези борсово търгувани финансови активи са ликвидни, могат да се купуват и продават на пазарна цена по всяко време.

Междувременно богатите инвеститори не само разбират стойността на физическите, алтернативни активи, но и имат финансовата възможност да ги придобият. Свръхбогатите инвестират активно и в активи като частни и търговски имоти, земя, злато и произведения на изкуството. Според свръхбогатите притежанието на неликвидни активи, особено тези, които не са свързани с пазара, е от полза за всеки инвестиционен портфейл. Тези активи не са толкова податливи на пазарни колебания като борсово търгуваните ценни книжа и се изплащат в дългосрочен план.

Инвестирането в алтернативни активи често обезкуражава малките инвеститори поради ниската ликвидност и по-високите разходи. Междувременно унция злато на световните пазари, например, през 2000 г. струваше само $300, към края на 2010 г. - $1200, а сега е повече от $1850. Доходността на този благороден метал за 20 години е над 500%, за 10 години (2000-2010 г.) - 300%, а от 2010 г. насам - 55%. Така че дългосрочната инвестиция в злато се изплаща подобаващо.

Грешка №2: Инвестиране само на развитите пазари

Смята се, че развитите страни като САЩ, Великобритания и страните от ЕС предлагат най-високата инвестиционна сигурност. Но богатите инвеститори влагат средства не само на пазарите на тези страни, но и на развиващите се пазари - Индонезия, Чили, Мексико, Сингапур, Индия и т.н. Такива инвестиции, разбира се, се предшестват от задълбочен анализ на съответния развиващ се пазар и едва тогава се взема решение дали да се инвестира на дадения пазар.

Грешка №3: Инвестиране само в публични компании

Изключително богатите не влагат целия си капитал в публични компании. Много от тях правят "големи пари" от частни компании, които не се котират на борсата. Свръхбогатите често действат и като т.нар. бизнес ангели, подкрепяйки обещаващи стартиращи фирми. Например, според съвместно проучване на 256 Network и Praxis Global Alliance, индийските мултимилионери ще инвестират около 30 млрд. долара в индийски технологични стартъпи до 2025 година. По това време, общото състояние на индийските свръхбогаташи ще достигне 700 млрд. долара, са изчислили авторите на изследването.

Грешка №4: Да се инвестира като другите

По правило малките частни инвеститори наблюдават къде и как инвестират техните приятели и колеги. И съответно се стремят техните резултати да не са по-лоши от тези на познатите им. Но ако затънете в този вид конкуренция, може да пропуснете най-важното - да натрупате собствен капитал и да достигнете до ново, по-високо ниво на благосъстояние.

Свръхбогатите обикновено имат зад гърба си добре изграден бизнес. Това означава, че те знаят как да определят инвестиционни цели, какви дългосрочни инвестиционни стратегии да изберат, преди да вземат инвестиционни решения. Богатите имат ясна представа какви са целите им за 10-20 години напред и дори за още по-далечно бъдеще. И те стриктно се придържат към своята инвестиционна стратегия, която ще ги доведе до целите им.

Грешка №5: Игнориране на преразглеждането на инвестиционния портфейл

Всеки инвеститор трябва редовно да преразглежда инвестиционния си портфейл. Това е единственият начин да се осигури адекватна диверсификация на активите в портфейла. Много от малките частни инвеститори обаче не правят това. Но без редовно преразглеждане на портфейла, рисковете от загуби се увеличават значително и богатите знаят това.

Грешка №6: Изключване на спестяванията от финансовия план

Мислейки за инвестиране, много начинаещи инвеститори забравят за важността на спестяванията. Но свръхбогатите не забравят едно от основните правила за инвестиране на Уорън Бъфет: не харчете пари "наляво и надясно". Парите са гаранция за стабилност, смята легендарният инвеститор. Почти всеки провал от неудачна сделка може да бъде преодолян, ако имате резерв от средства в сметката си.

Наличието на голям капитал не е причина да го харчите безмислено. Капиталът нараства не само поради притока на средства, но и поради намаляването на разходите. Богатите инвеститори са наясно с това и затова са склонни да следват двойна стратегия: не само да инвестират разумно, но и да спестяват разумно. Тогава е възможно да се постигне поставената цел - да се достигне ново, по-високо ниво на благосъстояние, по възможност за по-кратки срокове.

В какви акции инвестират заможните руснаци

В какви акции инвестират заможните руснаци

Какви са перспективите за растеж на акциите на Apple, Google, Amazon, Meta