Руснаците увеличиха покупките си на скъпи стоки, на фона на пандемията и инфлацията в страната. За деветте месеца на 2021 г. са продадени с 37,5% повече часовници, отколкото през същия период на 2020 г., при мобилните телефони увеличението е с 27,9%. Покупките на бижута в Русия за периода януари-септември са нараснали с 26,6%, а на автомобили - с 24,8%.

Това съобщи РБК, позовавайки се на мониторинга на социално-икономическата ситуация в Русия, публикуван от Росстат. Отбелязва се, че тенденцията за нарастване на покупките на техника и бижута е започнала от миналата година. Обемите на продажбите на тези категории стоки нарастват дори на фона на спада като цяло на продажбите на дребно по време на периоди на различни ограничения заради пандемията.

В сравнение с първите 9 месеца на 2019 г., сега руснаците са закупили с над един и половина пъти повече часовници и смартфони, както и компютри. Впрочем, повишеното търсене на компютри отчасти може да се обясни с преминаването към дистанционен режим на работа от много компании. Продажбите на автомобили също показаха нарастване спрямо предпандемичния период, като ръстът е с над 25%. По данни от РБК, продажбите на дребно на телефони, компютри, перални, автомобили, бижута, формират над 11% от всички продажби на дребно.

Експерти коментират, че на фона на повишеното търсене на луксозни стоки като скъпо оборудване и бижута, при голяма част от населението се отчита "икономисване" от ежедневни хранителни стоки. По съпоставими цени, продажбите на пилешко месо, яйца, сол, брашно, тестени изделия, са намалели с 2-5% спрямо миналата година.

Повишава се нагласата на българите да дават пари за дълготрайни покупки

Повишава се нагласата на българите да дават пари за дълготрайни покупки

Доверие на потребителите нараства, което се дължи изцяло на градското население

Като цяло оборотът на дребно за деветте месеца на 2021 г. нараства с 8,4% в реално изражение, спрямо същия период на миналата година.

По данни на Росстат, през 2020 година доходите на домакинствата в Русия са се свили с 3% спрямо предходната година. За периода януари-септември 2021 г. обаче, доходите на населението са нараснали на годишна база с 8,1%, с което надхвърлят нивото и от 2019 година.