Следващият път, когато отидете в клон на Уникредит Булбанк в Етрополе, Попово или Берковица, не се учудвайте, ако Ви предложат да инвестирате в някой от фондовете на световни гиганти в управлението на активи като BlackRock и Fidelity.

Както стана известно на пресконференция днес, банката ще развива собствена платформа с името onemarkets fund, която ще обедини иначе силно конкуриращи се глобални играчи като Pictet, J.P. Morgan, Pimco, Amundi, Allianz Global Investors и вече споменатите BlackRock и Fidelity.

От Уникредит Булбанк отчитат 40% ръст за година на активите под управление до 700 милиона евро, което, по техни данни, е два пъти над средния ръст за българския пазар, оценяван на 2.4 милиарда евро. Само в 14-те подфонда в новата платформа от началото на годината са инвестирани над 27 милиона лева, а амбицията на финансовата институция е "българските инвеститори да имат на разположение огромния потенциал на световните капиталови пазари, доказващ се във времето".

Борислав Генов, директор „Бaнкиране на дребно“ и член на УС на УниКредит Булбанк

Източник: Уникредит Булбанк

Борислав Генов, директор „Бaнкиране на дребно“ и член на УС на УниКредит Булбанк

По думите на Борислав Генов, директор "Бaнкиране на дребно" и член на УС на УниКредит Булбанк, българският пазар има огромен неразработен потенциал за инвестиции и възможността за постигане на доходност.

Въпреки че инвестициите от домакинства и предприятия в активно управлявани фондове за последните 10 г. изпреварват 5 пъти ръста на депозитите, все още ( с 3 лв. на 100 лв. депозит) страната е далеч от средните нива на инвестиции спрямо депозити при домакинствата в Централна Европа (16 евро спрямо 100 евро депозит).

Onemarkets fund ще позволи на повече български потребители буквално да се докоснат до световните капиталови пазари чрез едни от най-силните играчи на тях. Fidelity International управлява към този момент клиентски активи за над 714 милиарда долара, а компанията-майка Fidelity Investments - над 4.5 трилиона долара. Същото важи и за BlackRock и JP Morgan, чиито портфейли управляват активи за трилиони долари.