Спестяванията на руските домакинства са се удвоили през миналата година, въпреки спада на разполагаемия доход и повишението на безработицата, показва официалната статистика.

Следвайки световната тенденция, според която хората харчат по-малко и пестят повече, общите спестявания на руснаците се покачват 2,2 пъти до 5,2 трлн. рубли ($70 млрд.) към края на 2020 г., по данни на руската статистика.

Икономисти посочват, че увеличението на спестяванията е една от характеристиките на предизвикания от пандемията локдаун. В този период пред хората има по-малко възможности за разходи заради затворените бизнеси. Така общите разходи на руснаците през 2020 г. намаляват с 8,6% — по-бързо от спада на разполагаемия доход, който намалява с 3%.

Експерти предупреждават, че повишените спестявания не трябва да се разглеждат като знак за икономическа сила. "Повишените спестявания не отразяват повишение на просперитета, а несигурност в бъдещето", казва пред "Ведомости" Наталия Сафина, директор макроикономически анализ в Center for Strategic Research.

По-рано стана ясно, че икономиката на Русия се е свила с 3,1% през 2020 г., при очакван от властите 4% спад.

Депозитните милионери в България се увеличиха с 15%

Депозитните милионери в България се увеличиха с 15%

Сърцето на спестовността е във влоговете на гражданите между 5000 и 40 000 лева