Американците изхвърлят до 40 процента от закупената от тях храна, което в стойностно изражение се равнява на около 165 милиарда долара годишно. Тези изводи прави съвместно изследване на Харвардския университет и Съвета по защита на природните ресурси на САЩ.

Във физическо измерение изхвърлената храна и хранителни отпадъци се равнява на 72,5 милиона тона, пише MarketWatch.

По мнението на експертите, тази негативна ситуация се дължи в най-голяма степен на фактически отсъстващата в САЩ ясна и разбираема маркировка на хранителните продукти в магазините.

Така например, много стоки имат маркировката "sell by" ("срок на реализация") и "use by" ("годен до"). Като първата от тях е създадена за търговците и не означава, че продуктът е развален след съответната дата.

Освен това, отделните производители могат да препоръчват различни дати за експлоатация на продукта със собствени формулировки, направени по тяхно усмотрение.

Как показва изследването, над 80% от американците изхвърлят храна преди изтичането на реалния й срок на годност заради объркване с маркировките.

Неотдавна Институтът по хранителен маркетинг и Асоциацията на производителите на хранителни продукти - две организации, обединяващи търговци и производители едновременно, разработиха опростена система за обозначаване срока на годност на хранителните стоки.

Предлага се, например, да се използва формулировката "best if used by" ("най-добра за употреба до") за обозначаване на датата, до която продуктът съхранява в най-висока степен вкусовите си качества. Но и след изтичането на тази дата, все още е храната е безопасна за консумация.

Друга маркировка "use by" ("да се употреби до") да се поставя в случаите, когато след изтичането на съответна възниква някаква опасност за потребителя, свързана с качеството на продукта.

Очаква се новата система за маркировка на хранителните стоки да влезе в употреба от юни 2018 година и да помогне да се намали неоправдано голямото количество изхвърляна храна.