След като Китай изоставаше при въвеждането на 3G и 4G мрежите, в приоритет на правителството в Пекин се превърна това местните технологични лидери да бъдат водещи в световен мащаб при 5G технологиите.

Сега обаче секторът в азиатската страна е изправен пред сериозни рискове, произтичащи от наложените от САЩ санкции, които могат да затруднят изпълнението на този план.

"Китай координира своя подход към 5G и някои успехи вече са налице. Въпреки това страната все още разчита на вноса, особено на продукти от висок клас, като оставя сектора да бъде изложен на протекционистични заплахи", посочват в свой анализ на темата от "Кофас".

Според експертите въвеждането на 5G мрежите от китайски дружества все още се възприема като значителна заплаха за киберсигурността на много места по света.

САЩ забраняват оборудването на Huawei и притискат своите съюзници да направят същото, което би могло да ограничи растежа на китайската 5G мрежа в бъдеще.

"Целта (бел.ред.: на Пекин) е производството на чипове да се увеличи от 65 милиарда долара през 2016 година до 305 милиарда долара през 2030 година. Добрите условия, които създава политическата рамка, позволиха на китайските компании да увеличат научноизследователската и развойна дейност в частния сектор с бързи темпове", обясняват от "Кофас".

Според изчисленията към момента технологичните компании от азиатската държава държат 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти.

В частност Huawei, която през май попадна в списъка със санкции на Вашингтон, е световен лидер в мрежовите инфраструктури и 29% от пазара.

От друга страна китайските производители са зависими от вноса на ключови компоненти, който може да бъде засегнат от американските тарифи.

"През май 2019 година САЩ обявиха, че ще забранят на Huawei и нейните филиали да купуват части и компоненти от САЩ. Това оставя китайските компании, изложени на рискове по веригата за доставки на Huawei, като се има предвид, че около 16% от неговите компоненти идват от американски фирми през 2018 година", подчертават експертите.

"Китай бързо се превърна в голям играч в 5G технологиите, но остава зависим от вноса на висококачествени продукти. Поради тази причина секторът е изложен на протекционистични заплахи", коментира Милена Виденова, която е управител на "Кофас България".

"За страната ни има значение предимно какво ще договори Европейският съюз в тази насока", допълва тя.