Тим Бърнърс-Лий, по-известен като бащата на интернет, предупреждава, че технологичният сектор е изправен пред риск, свързан именно с лидерите на него. По неговите думи гигантите от Силициевата долина, като Facebook и Google, станаха толкова влиятелни, че трябва да бъдат спрени, докато не се появят нови амбициозни гении, които да минимизират влиянието им, пише Reuters.

От медията посочват, че дигиталната революция позволи на няколко компании в Америка да се развият значително от 1990 година насам. Сега тяхната обединена културна и финансова мощ е по-голяма от тази на суверенните държави. 

Лий, който изобретява World Wide Web мрежата през 1989 година, признава, че е разочарован от сегашното състояние на интернет и целите, за които се използва. Негативното му мнение се дължи на злоупотребата с лични данни и използването на социалните мрежи за недоброжелателни коментари и агитации.

Той предвижда обаче, че със скоростта, с която се развиват технологиите, може да се появят компании, които ще ограничат влиянието на досегашните интернет доминанти.

"Преди обаче да ги броим за победени, трябва да проверим дали те не са изместени от пазара не само от по-малки нови играчи, а от интензивната промяна на сектора, отговаряща на интересите на потребителите", казва създателят на световната мрежа.

Общата пазарна капитализация на Apple, Microsoft, Amazon, Google и Facebook възлиза на $3,7 трилиона, което се равнява на стойността на брутния вътрешен продукт на Германия, например.

Лий, който сега е професор в Технологичния институт в Масачузетс и Университета Оксфорд, изразява възмущението си от скандала с Cambridge Analytica. Консултантската фирма иззе данните на 87 милиона потребители във Facebook за корпоративните си интереси.

Според Лий социалните мрежи все още се използват, за да пропагандират омраза. По думите му, ако човек публикува нещо положително, изпълнено с любов, в социалните мрежи, то ще остане без отзвук. Ако обаче потребителят пусне мнение с някакъв елемент на омраза, то веднага ще се разпространи вирусно.