Личните данни ще бъдат валутата на бъдещето. Това смята Амбър Балдет, която е съосновател и главен изпълнителен директор на стартиращата компания Clovyr, специализирана в блокчейн технологията.

"Блокчейн технологията - инфраструктурата на криптовалутите - ни позволява да възприемаме нашите данни като дигитален актив, който може да бъде притежаван, наеман и продаван по нови начини. След като нашите пари се превръщат в данни, то и данните се превръщат в пари", обяснява тя своята теза в публикация за сайта Quartz.

По нейните думи промените в тази посока, стимулирани от дигиталното развитие, може да създадат напълно нови професии, като "събирач" на данни и търговец на такива.

"Без обмислено планиране тези нови системи биха могли да доведат до засилване на пасивното наблюдение, корпоративната хегемония и авторитарни режими, с които те трябваше да се борят", предупреждава Балдет и допълва, че вече и бизнеса, и правителствата се възползват от позитивите за споделяне на информация, с която те "захранват" дейностите си.

Експертът смята, че базираната на криптовалути свободна пазарна икономика предстои да се сблъска с променящите се потребителски настроения, свързани с реалната стойност на личните данни, както и със законодателството в тази посока.

"Вече виждаме белези за това в общия регламент за защита на данните на Европейския съюз (GDPR)", допълва Амбър Балдет.

По нейните думи новото поколение (т.нар. поколение Z) може да създаде нова вълна от стартиращи компании, които да представят нови бизнес възможности, невиждани досега.

От друга страна обаче тя признава, че новите блокчейн системи могат да доведат до "експлоатиране" на почти половината от населението на Земята, за което предстои да се включи в онлайн средата в следващото десетилетие. Причината за това би било липсата на достатъчно знания за възможностите на променящата се икономика на данните и за тяхната стойност.

"Най-доброто време да вземем под внимание човешкия фактор беше преди 20 години, а втората ни възможност за това е днес. След като блокчейн технологията започна да обединява огромен обем от данни и икономическите стимули вече излизат на преден план, някои ще се опитат да се възползват от това, за да си гарантират нови източници на печалба", смята експертът.