Европейският център за компетентност в киберсигурността (ECCC) откри новата си централа само на 70 км от българския град Русе. Центърът се намира в Букурещ, Румъния и има за цел да увеличи капацитета и конкурентоспособността на Европа относно киберсигурност и защита на хакерски атаки, съобщава Romania Insider.

"Стартирането на дейността на ECCC в Букурещ е ясен сигнал, че Европейският съюз присъства институционално в Румъния, потвърждавайки, след 16 години от присъединяването на страната, способността на нашата държава срещу атаките от хибриден характер", заяви румънският премиер Николае Чука.

Присъствието в тази част на Европа на подобен център за укрепване на кибернетичната устойчивост на ЕС потвърждава отново значимостта на региона откъм развита ИТ индустрия.

Atos отваря у нас глобален център за киберсигурност и наема до 300 специалисти

Френски гигант с €11 милиарда приходи отваря глобален център за киберсигурност у нас

Компанията планира да наеме 50 български специалисти до края на годината

"Европейският център за компетентност в областта на киберсигурността обединява експерти и ресурси от най-високо ниво от целия ЕС, за да разработи иновативни решения срещу киберзаплахи и да подобри нашата устойчивост срещу хакерски атаки", коментира еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Центърът отговаря за управлението на фондовете на ЕС за киберсигурност в рамките на текущия многогодишен бюджет на ЕС (2021-2027 г.), по-специално за приемането на работни програми за киберсигурност и управлението на киберпроекти по Програмата за цифрова Европа и Хоризонт Европа.

Наред с другото, той ще управлява проекти за откриване и споделяне на киберзаплахи чрез мрежа от центрове за операции по сигурността, като част от предложението на Комисията за създаване на Европейски кибер щит.

ChatGPT води след себе си армия от хакери

ChatGPT води след себе си армия от хакери

Това сочат данните от нов доклад