Изключително интересен търг организират властите в Казахстан - бившата съветска република търси нови собственици на над 100 стари бойни самолета, съобщава местната редакция на Forbes.

Машините - изтребители и бомбардировачи, са останали на нейна територия след разпада на СССР и състоянието им не позволява да летят.

Става дума за общо 117 самолета, произведени между 1975 г. и 1991 г. Сред тях има изтребители-бомбардировачи МиГ-27, изтребители МиГ-29 и МиГ-31, както и фронтови бомбардировачи Су-24. Те са били на съхранение през годините, но те "са в непригодно за използване състояние, тъй като са морално остарели и модернизацията им е икономически нецелесъобразна", става ясно от официалното обявление на търга.

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Сърбия се отказва от покупката на руски изтребители МиГ-29, заради самолети от Франция

Това е заявил президентът на страната Александър Вучич

Според властите самолетите не могат да се използват даже за части и на практика те могат единствено да бъдат нарязани за скрап - и то на територията на военните части, където се намират към момента.

Бракуваните машини са оценени на около 3,85 млн. долара. Търгът трябваше да се състои на 26 октомври, но беше отложен. Не е ясно дали междувременно няма да се променят правилата му. В руски медии се спекулира, че Москва може да придобие казахстанските МиГ-31 и да ги приведе в годност за полети като носители на ракетите "Кинжал".