Книгоиздаването стана поредната индустрия, разтърсена от постиженията в областта на изкуствения интелект. Находчиви потребители използват публично достъпния чат бот ChatGPT, за да "пишат" книги на най-различна тематика и да ги продават в Amazon - като целият процес от идеята до готовия продукт е в рамките на броени часове, пише в свой материал "Ройтерс".

Към момента над 200 книги в търговската платформа са с официално посочен ChatGPT като съавтор, но вероятно "написаните" от AI заглавия са в пъти повече - няма изискване към потребителите да посочват, че бот им е помогнал с писането.

От идеята до книгата - за няколко часа

В социалните мрежи вече има цели "ръководства" - как за няколко часа и с достатъчно на брой запитвания към изкуствения интелект да получим достатъчно като количество приличен като качество текст на всякаква тема.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Достатъчно е просто да поискаме, например, "статия със съвети за поддръжката на цветята у дома през зимата в 1200 думи" и вече имаме една глава от своята книга. Още 15-20 запитвания за хитринки при приготвянето на зимнина, предпазване на градината от вредители, вкусни печива с максимум 5 съставки и т.н. и вече имаме готов материал за книга, насочена към домакините.

Снимка 607701

Източник: Явор Николов / Open Journey

Доста лесно се съставят и детски книжки, като при тях даже има евтини или безплатни AI платформи, които могат да осигурят илюстрациите. ChatGPT е използван и за любовни съвети, здравословно хранене, коучинг и всякакви други подобни теми, на които се пишат масови и евтини книги.

Някои по-смели издават даже романи и стихосбирки.

Истинска кариера

"Виждам как за някого това може да се превърне в истинска кариера", коментира пред "Ройтерс" продавачът от Рочестър, Ню Йорк Брет Шиклър. Той самият е "автор" на книжка за катеричката Сами, която се учи на разумно инвестиране, след като намира златна монета. По думите му 30-страничното илюстровано издание за деца е станало готово за няколко часа "беседване" с ChatGPT и сега се продава за 2,99 долара в електронен формат или 9,99 - на хартия.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

Всичко това е възможно с помощта на платформата Kindle Direct Publishing, която дава възможност на всеки да продава свои книги в Amazon. Тя функционира от 2007 г. и с нея се прескачат издателства и агенти, което е в помощ на по-неопитните автори или тези, чиито произведения не привличат вниманието на големия книгоиздателски бизнес.

Снимка 607700

Източник: Явор Николов / Open Journey

От години обаче Direct Publishing се използва и за разпространяването на зле написани или буквално преписани книги, чиито описания обаче са направени така, че да се класират нагоре при търсене. До момента все пак това изискваше определена инвестиция - например, за плащането "на парче" на някой автор в Индия през Fiverr, докато ChatGPT има пълнофункционална безплатна версия.

Най-големият проблем идва при използването на AI за нещо по-различно от фикция - изкуственият интелект пише свързани изречения, но по никакъв начин не "знае" дали те съдържат вярна информация. Затова и има голям риск някой от "съветите" му да се окаже погрешен или даже опасен.

Изкуственият интелект на Microsoft бърка данни, години и факти

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

"Трябва наистина да се притесняваме от това. Тези книги ще наводнят пазара и много автори ще останат без работа", коментира изпълнителният директор на организацията Authors Guild Мари Разенбергер. По думите ѝ има дълга традиция на използването на "писатели в сянка", но AI автоматизацията превръща занаята в евтина стока.

Снимка 607716

Източник: Явор Николов / Open Journey

Някои от по-успешните "самиздат" автори в Amazon като Марк Доусън, който твърди, че е продал милиони от книгите си, не споделят притесненията от AI. Според него препоръките от читателите са основен фактор за успеха на дадено заглавие и, тъй като ChatGPT пише "скучно", творенията му неизбежно ще се сриват в класациите.

Илюстрациите към тази статия са направени с помощта на AI приложението Open Journey