В авиобаза "Еглин" във Флорида започна работа по оборудването на изтребители F-16 с технология, която им позволява да летят напълно автономно - без намеса на пилот или команди от земята, съобщава Breaking Defense. Това е важна стъпка от програмата Venom (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed) на американските ВВС, в рамките на която ще се тества технологията за бъдещи безпилотни бойни самолети.

Пентагонът иска да разполага с най-малко 1000 дрона, които да подпомагат във въздуха пилотираните F-35 и перспективните изтребители, които в момента са в етап на разработка. Безпилотниците трябва да могат да поразяват както наземни, така и въздушни цели, както и да извършват разузнаване и радиоелектронна борба - при това напълно автономно. Това е значително над възможностите на съществуващите към момента дронове.

AI вече се научи да пилотира истински F-16

AI вече се научи да пилотира истински F-16

Във виртуална среда ботът вече е побеждавал пилот от американските ВВС

Оборудването им ще бъде изпитано на борда на преоборудваните в "Еглин" F-16. Проектът ще разполага с бюджет от близо 50 млн. долара за тази година, още $7 млн. - догодина и по над $6 млн. - след това.

"Роботизираните" F-16 ще летят с пилот в кабината, като той ще отговаря за излитането и достигането до мястото на изпитанията. След това той ще прехвърля управлението на компютъра и ще следи за изпълнението на задачите.

Освен това, ако нещо се обърка, летецът ще може във всеки момент да поеме обратно управлението.