Значението на т.нар. Интернет на нещата (IoT) става все по-голямо в IT сектора, а съвсем скоро технологията ще позволява на хората да извършват разплащания с всяко устройство, свързано с интернет, а не само чрез смартфона или компютъра си.

IoT ще даде възможност да плащаме сметките си през автомобила си, през домакински уреди и дори през "умни" бижута и аксесоари, като пръстени и часовници.

Това е идеята на партньорството, което обявиха IBM и Visa. Разработената технология позволява разплащанията да се извършват бързо и сигурно с помощта на най-разнообразни устройства, свързани с Интернет на нещата.

За целта се използва платформата на Watson IoT в комбинация с глобалните разплащателни услуги на Visa, които се използват от над 3 милиарда потребители в цял свят.

Системата на IBM позволява на бизнеса да достигне милиарди свързани устройства, сензори и системи по света, а след това да извлече практически важна информация.

От Visa и IBM посочват, че ще могат да поддържат разплащания и търговски трансакции на повечето от всички 20 милиарда свързани устройства, които се предвижда да се използват в световната икономика в следващите години.

Според експерти до 2021 година ще има 380 милиона свързани коли. Когато екосистемата на колата е свързана с платформата Watson IoT, шофьорът получава известие, ако колата се нуждае от нов технически преглед, гаранцията изтича или някоя част трябва да се подмени. След като разполага с тази информация, собственикът на автомобила може да поръча новите части само с натискането на един бутон или да насрочи преглед в предпочитан сервиз.

Шофьорът дори може да плати горивото чрез пряко взаимодействие между колата и колонката за зареждане.