Да инфектираш компютри и смартфони на нищо не подозиращи граждани и да следиш всяка тяхна стъпка и всеки техен разговор е престъпление по смисъла даже на българския Наказателен кодекс. Когато тези практики са на държавно ниво, обикновено ги свързваме с диктаторски режими, а не с образцови демокрации. Уви, това е един твърде наивен поглед към темата.

Правителственият шпионаж върви ръка за ръка с благородни начинания като борбата с тероризма и организираната престъпност даже в някои от сочените за образцови демокрации по света. Голяма част от софтуера за дигитално следене идва от Израел, където с разработката му се занимават компании на бивши служители от специалните служби. Клиентите са всички, които могат да си платят - а бизнесът често е с протекция на най-високо ниво.

Според Carnegie Melon, това е индустрия за 12 млрд. долара.

Какво ново: Израелският стартъп Paragon Solutions се е превърнал във водещ глобален играч на пазара на средства за правителствен шпионаж чрез активно лобиране във Вашингтон, пише FT в свой материал.

Компанията днес работи със службите в 35 държави, като повечето от тях са в ЕС. От публикацията не става ясно кои са те и дали България не е сред тях.

Детайли: Paragon е основана от Ехуд Шнеорсон, бивш командир на елитно разузнавателно подразделение на израелската армия, а в Борда на директорите е бившият премиер Ехуд Барак. Още преди да е готова с първия си продукт, компанията започва внимателно да следи какво се случва с конкурентите ѝ на пазара и това се оказва ключов ход.

САЩ вкара израелската NSO Group в черния списък

САЩ вкара израелската NSO Group в черния списък

Заради софтуера Pegasus

Големи играчи като NSO Group загубиха всичко, след като техният шпионски софтуер се оказа замесен в скандални случаи като убийството на саудитския опозиционер Джамал Хашоги - Вашингтон наложи санкции, а някои от големите технологични компании заведоха дела заради компрометирането на техните услуги. Затова Paragon търси съюзници именно в САЩ.

През 2019 г., по съвет от бивш ръководител от "Мосад", стартъпът наема вашингтонската консултанстска компания WestExcec Advisors, в която работят много бивши членове на екипа на Барак Обама, сред тях - и бъдещият държавен секретар Антъни Блинкен. Привлечени са и инвестиционни компании от САЩ, които финансират работата по шпионския софтуер Graphite.

Той преодолява защитите на модерните смартфони и криптирането на сигурни чат програми като Signal, а освен това и е в състояние да извлича лична информация, качена в облачното пространство - снимки, видеа, контакти.

Без масово следене и манипулации: Брюксел прави опит да регулира изкуствения интелект

Без масово следене и манипулации: Брюксел прави опит да регулира изкуствения интелект

ЕС забранява рисокорисковите AI системи

Един от големите му потребители след това става американската Агенция за борба с наркотиците, но освен това за Paragon се отваря пазар, след като Вашингтон "отстрелва" конкурентите ѝ заради сътрудничество с диктаторски режими. Новата изпълнителна заповед на президента Джо Байдън за забрана на закупуването на кибероръжия от март според цитирани от FT експерти също е формулирана по начин, който облагодетелства Paragon.

Китай забрани чужестранни антивируси заради страх от шпионаж

Китай забрани чужестранни антивируси заради страх от шпионаж

В списъка на бламираните от правителството доставчици попадат Symantec и Лаборатория Касперски. Така например, през май беше забранено използването на Windows 8 в държавните структури

Според влиятелното бизнес издание САЩ преформатират глобалния пазар на този тип програми в полза на тези, които обслужват интересите им. С оглед преминаването на всички комуникации онлайн и важната роля на смартфона в живота ни, търсенето на такива програми само и единствено ще се увеличава.

Още нещо: Това далеч не е единственият активно използван правителствен шпионски софтуер по света. Експертите по киберсигурност на Cisco публикуваха подробен анализ на Predator - изключително комплексна платформа за кибершпионаж, която компрометира Android и iOS устройства.

За целта се използва втори модул, наречен (не твърде неочаквано) Alien. Те използват недокументирани пропуски в сигурността, за да получат най-високи системни привилегии като запис на аудио, извличане на информация от устройствата, споделяне на локация в реално време и др.

По данни на Citizen Lab от 2021 г. сред правителствата, които използват шпионския софтуер, са тези на Гърция и Сърбия. Не се знае каква е актуалната ситуация и дали и други служби не са закупили платформата.

Мощен правителствен шпионски софтуер действа в България

Мощен правителствен шпионски софтуер действа в България

Програмата е дело на израелски кибернаемници, използвана е от авторитарни режими

За сметка на това е напълно сигурно, че у нас службите използват израелската програма за следене KingsPawn. Тя достига до своята "мишена" чрез изпращане на линк към компрометиран сайт и CitizenLab откриха няколко домейна с български названия, които са били използвани за тази цел.

От друга страна: Използването на високите технологии за целите на обществената сигурност само по себе си не е нещо лошо. Проблем е огромният обем информация, която може да се събере при наблюдение чрез софтуер - често значително извън необходимото за целите на разследването.

В същото време, този вид програми лесно могат да заличат всякакви следи от своето присъствие. Затова и са необходими изключително сериозни гаранции за прозрачността при вземането на решенията за тяхната употреба - потенциалът за злоупотреби е наистина голям. Най-новата българска история изобилства от примери за това как дадено СРС може да се превърне в инструмент за политически или икономически натиск - а с новите видове шпионски софтуер това само ще става все по-лесно.