Търсенето на литиевойонни батерии ще нарасне десетократно само в рамките на едно десетилетие и общият капацитет ще мине 1800 GWh, това прогнозират експертите от Roskill.

"Производствените бази на такъв тип батерии ще достигнат 2000 GWh през 2029 година, като в света до тогава може да има над 145 такива съоръжения", посочват в свой анализ от фирмата, цитирани от OilPrices.

Експертите очакват през настоящото десетилетие литиевойонните батерии да запазят своята водеща позиция на пазара, въпреки че те очакват нови технологии за производството на батерии да наберат популярност през следващите години.

От Roskill посочват, че през този период по-голям пазарен дял ще успеят да спечелят тези въглеродните такива, както и тези литиево-титаниевите такива.

Основно ръстът ще бъде стимулиран от търсенето в автомобилната индустрия. През 2019 година секторът допринася за 60% от търсенето на литиевойонни батерии в света.

Междувременно от Световната банка прогнозираха в свой анализ преди време, че търсенето на метали, използвани в производството на батерии, като графит, литий и кобалт, ще нарасне с близо 500% до 2050 година в резултат на фокуса върху по-чистите технологии.

Според международната институция над 3 милиона тона минерали и метали ще бъдат необходими за обезпечаването на производството на енергия от вятърни, соларни и геотермални централи. Причината за това е, че за преходът към въглеродно неутрална икономика е необходимо да се създаде технология за съхраняването на енергията, произведена от възобновяеми източници.