Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажба на 183 бронирани машини Stryker, както и свързано с тях оборудване за българската армия. Това става ясно от официално уведомление на Агенцията за сътрудничество в отбранителната сигурност (DSCA). Става дума за машини с разнообразно предназначение, включително бронирани машини за пехотата, командни и медицински. 

Въпреки одобрението на Държавния департамент на САЩ, уведомлението не показва, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Reuters.

Според американското Министерство на отбраната стойността на евентуалния договор е $1.5 милиарда. Договорът, ако има такъв, ще е с корпорацията General Dynamics.

На Балканите има една могъща армия, българската войска е на шесто място

Кои са най-могъщите армии на Балканите и от кои държави е по-силна България?

България заема 67-мо място по военна мощ в света, според годишния доклад на американския уебсайт Global Firepower

За реализирането на предложената сделка е нужно 20 представители на компанията да посетят България за срок от 24 месеца с цел логистична подкрепа, обучение и помощ при сглобяването на компонентите.

Основните военни машини и оборудване, които (евентуално) ще закупим от САЩ:

 1. 90 машини за пехотата XM1296 Dragoon (ICVD)
 2. 17 машини за пехотата M1126 (ICV)
 3. 9 машини за инженерните части M1132 (ESV)
 4. 33 командни машини M1130 (CV)
 5. 24 машини за медицинска евакуация M1133 (MEV)
 6. 10 машини M1135 за ядрено, биологично и химическо разузнаване (NBCRV)
 7. 5 броя тежки и леки камиони-прицепи (HEMTT и LET)
 8. 5 броя влекачи (MCRS)
 9. 2 броя камиони M1120A4 HEMTT
 10. 5 броя влекачи M984A4 Wrecker HEMTT
 11. 107 броя 7,62-милиметрови картечници M240 Coaxial

Сделката за бронираните машини е една от основните за модернизация на сухопътните войски. Тя се подготвя приблизително от средата на миналото десетилетие, като по предварителна информация на Министерството на отбраната на България, този път проектът ще бъде изпълнен в рамките на 3-4 години. 

През 2020 година беше спрян търг за закупуване на военни машини заради високи цени

Тогава до финала на конкурс на стойност 1,5 милиарда лева стигнаха финландската фирма "Патриа" и швейцарският международен конгломерат "Дженерал дайнамикс". И двете оферти обаче надхвърляха определения от парламента лимит за сделката с около 30%, като обяснението бе, че е заради многото индивидуализирани условия, поставени от военните.

Министерството на отбраната се отказва от досегашното си искане бронираните бойни машини да се правят в България - в държавните заводи ТЕРЕМ, стана ясно от отправените до фирмите запитвания. Дотогава МО държеше задължително на т.нар. индустриално сътрудничество.

След завода в Бургас, International Armored Group планира инвестиция в два завода за бронирани машини край Пловдив и Благоевград

След завода в Бургас, International Armored Group планира инвестиция в два завода за бронирани машини край Пловдив и Благоевград

Първоначалната инвестиция за всеки един от двата следващи завода се оценява на приблизителна стойност от 25 000 000 лв.