Един интелигентен човек няма да вземе важни решение въз основа на първоначално впечатление или импулсивни емоции. Той винаги внимателно ще анализира ситуацията, ще провери фактите, ще претегли плюсовете и минусите и ще предвиди възможните рискове. Но на практика повечето хора допускат грешки, които им пречат да се развиват успешно и да постигат целите си. Ето някои от най-характерните човешки слабости в това отношение:

Да бъдеш прекалено доверчив и лековерен

Светът е пълен с мили и честни хора с харизма, които винаги са готови да споделят с вас "ценни" съвети, да ви поканят в някакъв успешен бизнес или печеливш проект. Резултатите в повечето случаи са плачевни.

Един интелигентен човек няма да вземе решение въз основа на първоначално впечатление. Той винаги внимателно ще анализира ситуацията, ще провери фактите, ще претегли плюсовете и минусите и ще предвиди възможните рискове. Склонността към обективна оценка на ситуацията помага да се избегнат много проблеми.

Снимка 320029

Източник: iStock

Надявате се на по-добри резултати, като продължите същите действия

Ако умен човек се опита да направи нещо и не получи желания резултат, той няма да продължи същата дейност с надеждата, че ситуацията ще се промени втори или трети път. Умен човек използва грешката си като възможност да научи нещо ново, да стане по-добър и да промени поведението си.

Очаквате незабавни резултати

Умен човек няма да се страхува от краткосрочни трудности, ако в дългосрочен план това го доведе до успех. Основният критерий за вземане на решения за него е правилното приоритизиране на целите и задачите за постигането им.

Снимка 518276

Източник: iStock

Нерационално управлявате финансите си

Като харчим пари за едно нещо, ние се лишаваме от придобиване на нещо друго. Един интелигентен човек ще вземе предвид всички налични алтернативи и ще вземе рационално решение. Същото важи и за инвестициите - умният човек ще разчита на обективни ползи от инвестициите, а не на емоции и мечти как биха могли да работят тези инвестиции.

Загубвате обща визия за ситуацията

Като се концентрира върху който и да е етап от даден процес, човек е склонен да губи представа за голямата картина като цяло. Умен човек винаги помни целта, поддържа структурата като цяло в зоната на вниманието си, което му позволява конструктивно да координира действията си.

Спирате да се развивате

Много хора се изкушават да кажат: това е, постигнах известен успех, това ми е достатъчно, за да се издигна до върха. Но един интелигентен човек разбира, че такъв подход ще допринесе за деградация на неговата личност.

Снимка 339387

Източник: iStock

Представяте се като някой, който не сте

Интелигентният човек е самодостатъчен и уверен в себе си. Дори и да няма никакви знания и компетенции, той винаги може да разпознае това и да насочи енергията си към собственото си развитие, а не да убеждава другите в обратното. При всякакви обстоятелства той ще остане верен на себе си.

Желание да угодите на всички

Има една популярна мъдрост: "Да се ​​поклониш на всички - главата ти ще падне" и един интелигентен човек разбира това много добре. Основното нещо в живота е да се харесвате, да сте уверени в приоритетите си и смело да следвате своя собствен уникален път. Всичко това е много по-важно от получаването на похвала и одобрение от непознати.

Заемате позицията на жертвата

Позицията на жертвата се заема от хора, които не са в състояние да поемат отговорност за случващото се в живота им. Освен това позицията на жертвата е чудесен начин за манипулиране на околните и общественото мнение, което е признак за слаби и слабоволни хора.

Снимка 203864

Стремеж да промениш другите хора

Всеки човек е уникален и неподражаем, всеки идва на този свят, за да си вземе уроците и да се поучи от грешките си. Умен човек винаги ще уважава чуждия опит, той ще остане себе си и ще позволи на другите да останат различни. Той предпочита да отдели време за собственото си развитие и ще вдъхновява другите с примера си.