Американците са известни в целия свят с някои свои вредни навици. Даже и самите те го признават.

Но в последните години, тези характерни за хората в САЩ навици се разпространиха по целия свят, особено сред по-младите хора.

Разказваме за 6 масово наложили се вредни привички вече и не само сред американците.

Снимка 369467

Източник: flickr

Твърде много Фастфуд 

Американците консумират най-много фастфуд в света. В САЩ ресторантите за бързо хранене обслужват по 50 милиона американци всеки ден. Въпреки доказаните вреди за организма от този тип хранене всеки осем от десет американци ги консумират над един път в месеца.

Но и другите страни догонват САЩ в това отношение. Например във Франция над 50% процента от ресторантския оборот се пада на фастфуд, като преди 5-6 години този дял е бил 14 на сто.

Ресторантите за бързо хранене набират популярност в страни като Китай, Канада, Великобритания, Германия, Япония, Южна Корея и редица други. Региони на света. 

Снимка 341956

Източник: iStock

Обядват докато работят 

Американците често обядват, работейки пред своя компютър.

Официални данни потвърждават това: 62% работещите американци обядват на работното си място, без да се откъсват от професионалните си задължения.

Но те вече не са единствените в това отношение, които постъпват по този нездравословен начин. Обедната почивка във Франция, например, се е съкратила от 80 минути през 1975 г. до 22 минути в края на първото десетилетие на 21-и век.

И не само там, все повечето европейци и азиатци хапват на бързо по нещо за обяд на работното си място, най често пред екрана на компютъра.

Снимка 264541

Източник: GettyImages

Мания по разпродажбите

До неотдавна големите разпродажби от типа "Черния петък" бе чисто американско явление. На следващия ден след Деня на благодарността настъпва истинска истерия за изгодни покупки в сезона на масови намаления в магазините.

Тази практика вече се разпространи и в останалия свят, като набира голяма популярност и в огромния по население Китай. В много държави като Канада, Мексико, Великобритания, Франция, Австралия, Германия, се обявява сезона на отстъпките в същия период като в САЩ.

Особено показателно е копирането на този опит в Канада. Там сезона на разпродажбите тръгва едновременно със САЩ, за да не пътуват канадците масово в съседната държава и там да харчат парите си.

Снимка 314955

Източник: iStock

Твърде много работят

Американците са известни с това, че се застояват на работа до късно и се трудят над установения работен ден.

По оценка от 2014 година средно американските работници са прекарвали на работно си място по 47 часа на седмица.

В същото време в редица страни от Западна Европа работната седмица е по 35 часа и служителите на законна основа могат да откажат да работят над 40 часа в седмицата.

Но вече и тези практики не се запазват навсякъде. Например във Великобритания ситуацията напомня американската - там средно хората прекарват на работа над 42 часа седмично.

Снимка 335453

Източник: архив ЕПА

Зависимост от социалните мрежи

СЩ са родина на повечето от известните социални мрежи: Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter. 

Американците са доста пристрастени към социалните мрежи и прекарват много време в тях.

Но те вече не са даже в десетката на страните, чието население прекарва май-много време в социалните мрежи.

Най-големите любители на този вид социално общуване вече се смятат жителите на Филипините, Бразилия, Мексико, Аржентина, ОАЕ и Малайзия. Хората в тези държави прекарват в социалните мрежи над три часа всеки ден.

Снимка 339151

Източник: iStock

Гледане на телевизия

Според доклад от 2015 г. американците прекарват много време пред телевизора, като по този показател изпреварват другите страни в света.

Средно американците гледат телевизия по 4 часа и 42 минути на ден. 

Но по този не особено полезен навик, те вече се настигат от жителите на други страни. Австралийците, италианците и поляците, например, гледат телевизия средно по 4 часа на ден.