През последното десетилетие смартфоните и приложенията придобиват все по-голяма популярност. Без съмнение тази технология е подобрила качеството на живота ни в много аспекти. Както при много технологични постижения обаче не липсват негативи. На много приложения и немалко игри са приписвани самоубийства на тийнейджъри и на деца например.

Многократно се съобщавани и данни във връзка с употребата на смартфон и автомобилни катастрофи. Едно подобно изследване разглежда икономическите измерения на щетите от доста нашумялата преди 4 години игра Pokemon Go. Докладът е озоглавен "Dеаth bу Роkémоn GО".

Играта за мобилни телефони излиза началото юли 2016 г. и е безплатна за потребителите. Базирана на местоположението, играта е разработена от Niantic. Първоначално е достъпна само за устройства от САЩ, като поетапно се въвеждат възможности за игра от цял свят. Играта постигна незабавен успех, надхвърляйки 100 милиона изтегляния по цял свят до 31 юли 2016 г - по-малко от месец след дебюта.

Целта на играта е да се улови по един от всеки 151 вида виртуални създания, наречени покемони.

Докладът разглежда инцидентите в окръг Типеканое, Индиана. Според информацията разсеяните играчи на играта Pokémon Go водят до 145 000 автомобилни катастрофи, 30 000 ранени души, убиват 256 души. Щетите са в размер на 2-7,3 милиарда долара само в рамките на 148 дни.

Дaннитe ca бaзиpaни нa пoлицeйcĸи доклади oт щaтa Индиaнa, cлeд ĸoeтo чpeз мaтeмaтичecĸи мoдeл ca изчиcлeни щeтите зa цялaтa тepитopия нa CAЩ. Според доклада, заради играта има yвeличeниe c 47% ĸaтacтpoфитe. Oт 286 aвтoпpoизшecтвия, peгиcтpиpaни в пъpвитe 148 дни cлeд излизането на играта, 134 ca  се случили в близocт дo така наречените Poke Stops.

Според разгледаните близо 12 000 доклада за полицейски произшествия за окръг Типеканое за периода от 1 март 2015 г. до 30 ноември 2016 г. се открива непропорционално увеличение на катастрофите в близост до PokéStops преди и след 6 юли 2016 г., когато излиза играта.

За да играе играта играчът прави акаунт, след което избира и персонализира аватара си. Докато играчът се движи навън (ходи пеща или шофира), аватарът му се движи по виртуална карта, която е успоредна на действителния маршрут, изминат от него. Виртуалната карта се появява на мобилното устройство. В играта се използва GPS система.

Покемоните могат да "изскачат" по всяко време и на всяко място във виртуалната карта. Улавянето на покемон често изисква многократни усилия, тъй като покемоните могат да избягат, а това би било опасно при шофиране. За да играе играта, играчът трябва първо да активира приложението. Активирането изисква приблизително 30 секунди.

Причинените икономически щети вероятно са много над посочените, тъй като в доклада се казва, че не са включени разходи за полиция, пожарникари, линейки, пътна помощ, коли под наем и щети на друго имущество. Не са сумирани и разходите за катастрофи, които не са докладвани на полицията, които се дължат на играещи играта. Независимо от начина, по който се изчисляват, нарастващите икономически и човешки разходи на потребителите, играещи Pokémon GO по време на шофиране, са значителни.

Разбира се, приписването на всякакво увеличение на катастрофите и смъртните случаи при използването на смартфони и определени игри е изключително трудно, тъй като има много други фактори и предпоставки за това. Да не забравяме, че нито една игра не причинила катастрофа, а човекът зад волана, който я играе.