Българската армия почита с парадно шествие своя празник на 6 май от 1879 г. насам. Заради пандемията обаче за трета поредна година парадът бе отменен. Нека си припомним кои са най-грандиозните паради, проведени някога по света и какви са били поводите за тях.

Историческите артефакти доказват, че нациите провеждат показни военни паради от хилядолетия насам. Вероятно всяка нация, която е разполагала с армия, все някога е провела военен парад.

Шествия били провеждани още в древна Месопотамия, когато победоносните армии се завръщали от битки, водени за разширяване на империята. Тогавашните художници изобразявали царе-воини, предвождащи триумфални армии по фризовете върху емблематичните сгради. 

Украйна пуска военни облигации, ето колко ще струват

Украйна пуска военни облигации, ето колко ще струват

Новината идва на фона на поевтиняване на съществуващите украински облигации

В Римската империя победите на легионите били посрещани с парад, който преминавал от Марсовото поле до храма на Юпитер.

Когато страните се обединявали в национални държави, военните паради били използвани като своеобразна проекция на силата на нацията.

Голяма част от строгата военна хореография - отчетливите поздрави, точното разстояние между войниците, маршовата стъпка - могат да се проследят до 17-ти век и по-конкретно до армейските офицери от милитаристична нация на Прусия.

Демократичните държави също провеждали военни шествия. Парадът на Деня на Бастилията във Франция, например е един от най-старите в света. Този парад толкова впечатлил бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че той сериозно обмислял провеждането на парад в Съединените щати в знак на признателност към армията, но решил да не го прави, като се позовал на разходите за него. Очевидно Тръмп сметнал, че Съединените щати понасят достатъчно военни разходи, защото Америка харчи повече за армията си, от която и да е друга нация.

Топ 10 военни стратегии, които могат да ви направят победител в бизнеса

Топ 10 военни стратегии, които могат да ви направят победител в бизнеса

Превърнете вашата война в общ кръстоносен поход

Ето кои са най-впечатляващите военни паради в историята:

Римски военен триумф (Рим)

Римският военачалник Марк Клавдий Марцел повежда армията си към Рим след като разгрумява галите. Марцел става един от най-известните римски командири, след като победил лидера на своя противник в битка един срещу друг. Освен с парад той бил отличен за победата си и с пиеса за своя триумф.

Военният парад в Булон сюр Мер (Франция)

През 1804 г. в Булон-сюр-Мер, Франция Наполеон Бонапарт събрал армия от над 200 хил. души във впечатляващ военен парад преди планираното нахлуване във Великобритания, което така и не се състояло.

Големият преглед на армиите (САЩ)

През 1865 г. по повод края на Гражданската война президентът Андрю Джонсън наредил провеждането на т.нар. "Голям преглед на армиите". Целта била да се почетат американските войници, спечелили войната, а също и да се даде на нацията повод за празнуване.

Италия обмисля да увеличи военните разходи с 1,5 милиарда евро

Италия обмисля да увеличи военните разходи с 1,5 милиарда евро

Намерението на Драги е изпълние на ангажимента към НАТО за увеличаване на военните разходи до 2% от брутния вътрешен продукт

Денят на Бастилията (Франция)

Френската революция е поводът за провеждането на един от най-големите и най-старите годишни военни паради в света - Денят на Бастилията на 14 юли. Парадът се провежда ежегодно от 1880 г., около 100 години след като френски революционери щурмуват Бастилията.

Ден на Анзак (Австралия и Нова Зеландия)

Австралия и Нова Зеландия са единствените страни, които отбелязват като национален празник с военен парад една голяма военна загуба. Денят на Анзак е годишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски части (наречени Анзак) при Галиполи на 25 април 1915 г. - началото на кървава и неуспешна кампания срещу Османската империя, която трябвало да я разгроми през Първата световна война.

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Високо напрежение в Северна Корея: Ким Чен Ун заговори за първо използване на ядрено оръжие

Има признаци за ново строителство на единствения известен ядрен полигон в Северна Корея

Парадът на победата (САЩ)

Година след подписването на примирието, слагащо край на Първата световна война, генерал Джон Дж. Пършинг, командир на американските експедиционни сили, които се били във Франция по време на войната, повежда 25 000 войници в пълна бойна форма на Пето авеню в Ню Йорк през септември 1919 г. Седмица по-късно те повторили парада и във Вашингтон.

Ден на PLA (Китай)

Или Ден на армията е професионален военен празник, празнуван от Народната освободителна армия от китайска народна република на 1 август. Той отбелязва основаването на Народноосвободителна армия (PLA) през 1927 г. 

Германски военен парад (Германия)

Нацистка Германия провежда много военни паради преди и по време на Втората световна война. През септември 1938 г. хиляди германски войници маршируват по улиците на Нюрнберг, мястото на много масови нацистки митинги.

Парад за Деня на армията (САЩ)

На 13 юни 1942 г. около 500 000 цивилни и държавни служители маршируват в знак на солидарност с американски военнослужещи мъже и жени по повод влизането на САЩ във Втората световна война.

Това са страните, продали най-много оръжие през 2020 година

Това са страните, продали най-много оръжие през 2020 година

Над половината от търговията с оръжие се пада на САЩ

Парадът на победата в Ню Йорк (САЩ)

Четири години след парада за Деня на армията, Ню Йорк е домакин на Парада на победата, за да отпразнува триумфа на съюзниците във Втората световна война. На парада участвали 13 000 войници от 82-ра въздушнодесантна дивизия, танкове, гаубици и бронирани автомобили. Съобщава се, че събитието било наблюдавано от 4 милиона души. Смята се, че парадът е минал 4 мили и продължил 11 часа.

Денят на победата (Русия)

Годишният първомайски парад е важно събитие в Русия, но няма по-значим ден от 9 май или Деня на победата. Това е денят, в който Русия провежда внушителен военен парад в чест на победата си над нацистка Германия и края на това, което Русия нарича Велика отечествена война.

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Кои пет държави харчат най-много пари за отбрана?

Военните разходи достигат рекордно ниво през втората година от пандемията

Денят на нацията (Северна Корея)

Военните паради са редовно явление в Северна Корея. Тоталитарният режим обикновено организира огромен военен парад с войници, танкове и ракети на годишнината от основаването си, която е 9 септември. Северна Корея също провежда паради на рождените дни на своите династични лидери.

Ден на републиката (Индия)

Ден на републиката (Индия)

Източник: Getty images

Ден на републиката (Индия)

Индия провежда военен парад на Деня на републиката всяка година на 26 януари. Най-голямата демокрация в света проведе своя 70-ти ден на републиката, показвайки артилерийско оборудване, закупено от Съединените щати. Военните паради на Индия обикновено се провеждат като демонстрация на сила срещу съседен Пакистан. Двете нации са ядрени сили, които са водили три конвенционални войни след разделянето на Индия през 1947 г.

Ден на въоръжените сили (Южна Корея)

Ден на въоръжените сили (Южна Корея)

Източник: Getty images

Ден на въоръжените сили (Южна Корея)

Денят на въоръжените сили е южнокорейско тържество, което се провежда всяка година на 1 октомври в чест на годишнината от пресичането на южнокорейските войски през 38-ия паралел по време на Корейската война. През повечето години това е напомняне, че нацията трябва да бъде бдителна по отношение на агресивния си съсед на север. 

Ден на националната армия (Иран)

Ден на националната армия (Иран)

Източник: Getty images

Ден на националната армия (Иран)

Иран отбелязва своя ежегоден ден на националната армия всеки 18 април с бойни демонстрации с участието на всички клонове на армията на ислямската република. Поводът обикновено включва антиамерикански послания. Иранските лидери наблюдават парада близо до мавзолея на аятолах Хомейни, който основа републиката през 1979 г.

Икономическата война срещу Русия се нагорещява

Икономическата война срещу Русия се нагорещява

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин започна да говори за това, че САЩ и НАТО умишлено отслабват Русия по пътя към украинската победа

Ден на независимостта (Украйна)

Ден на независимостта (Украйна)

Източник: Getty images

Ден на независимостта (Украйна)

Украйна празнува деня на независимостта си на 24 август в Киев с военен парад, пише 24/7 Wall St. Той включва маршируващи войски, танкове и естакади на самолети. Украйна стана независима държава, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г.

Парад на победата във войната в Залива (САЩ)

Парад на победата във войната в Залива

Източник: Getty images

Парад на победата във войната в Залива

Последният военен парад, проведен във Вашингтон, окръг Колумбия, беше през юни 1991 г., за да приветства връщането на американските войски от войната в Персийския залив. Като част от коалиция от съюзнически сили, американските войски изгониха Саддам Хюсеин и иракските сили от Кувейт. Около 200 000 души поздравиха 8 000 войници, служили по време на войната в Персийския залив.

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Как да опазим спестяванията си по време на инфлация и война?

Стойне Василев, независим финансов консултант, коментира за предаването Money.bg