Пазарите се стабилизираха след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, сякаш бомбите и ракетите няма да дерайлират световната икономика. Но икономическата война, протичаща успоредно с войната, става все по-гореща, което изисква повече внимание, отколкото инвеститорите може би отделят.

Голяма част от анализа на руската война в Украйна се фокусира върху бруталните сухопътни битки за територия, докато нахлуващите и отбраняващи сили се бият село по село в Източна и Южна Украйна. Но също толкова важни са многонационалните усилия за задушаване на руската икономика чрез намаляване на енергийните приходи, които финансират руската армия, и блокирането на чужди технологии, от които Русия се нуждае, за да поддържа и попълва оръжията си. Подобно на танковите и артилерийските битки, икономическата битка е война на изтощение, в която този, който издържи най-дълго, има вероятност да спечели.

Икономическата война се засилва, тъй като невероятното започва да изглежда възможно: Украйна може да спечели. Обикновено мълчаливият министър на отбраната на САЩ Лойд Остин започна да говори за това, че САЩ и НАТО умишлено отслабват Русия по пътя към украинската победа. Тежките оръжия, като танкове и артилерия, които западните държави не бяха склонни да дадат на Украйна в началото на войната, сега се разпространяват по-свободно.

В отговор Русия вече спря доставките на природен газ за Полша и България, най-силният й ход досега за наказване на нации, помагащи Украйна и сигнал, че Русия може да затегне крановете или да ги затвори напълно, ако се почувства по-застрашена, се казва в анализ наизданието Yahoo! Finance.

"И трите страни в конфликта, НАТО, Русия и Украйна, ескалират", предупреди Eurasia Group в анализ от 27 април. "По-нататъшната ескалация става по-вероятна с нарастването на враждебността."

Полша и България вероятно ще се справят без руски газ. Но Русия и нейните енергийни клиенти сега започват да "въоръжават" доставките на петрол и газ, което е един от по- тревожните сценарии, които анализаторите нарисуваха в началото на войната. Ако Русия спре доставките на газ за други европейски държави или целия континент, това ще доведе до рязко покачване на цените в Европа и вероятно ще предизвика рецесия там, което може да подкопае подкрепата за помощта за Украйна, като повиши цената за милиони европейски избиратели.

В същото време европейските нации обмислят поетапен бойкот на руския петрол, който могат да заменят от други източници. Въпреки това, по-широко ембарго на руския петрол би повишило глобалните цени за всички и ще увеличи инфлацията в Европа, Съединените щати и другаде. Затягането на винтовете на руската икономика генерира съпътстващи щети в много други страни.

Санкциите срещу руската финансова система имат предвидения ефект. Но тези санкции все още позволяват на Русия да продава петрол и газ, а Русия се облагодетелства от високите цени на енергията, причинени отчасти от собствената й инвазия в Украйна. Някои анализатори смятат, че руският президент Владимир Путин е определил времето за нахлуването си в Украйна с напускането на бившия германски канцлер Ангела Меркел през декември или дори смяната на Джо Байдън на Доналд Тръмп като президент на САЩ миналия януари. Но е по-вероятно високите цени на енергията в навечерието на руската инвазия на 24 февруари да са убедили Путин, че ще има възглавница от енергийни приходи, дори и с неизбежни санкции.

Руските енергийни приходи достигнаха 76 милиарда долара през четвъртото тримесечие на 2021 г., най-високото ниво от 10 години, според Института за международни финанси. Изследователската група смята, че по-високите цени на петрола и газа сега биха могли да тласкат енергийните приходи на Русия още по-високо, дори и при санкции. Ето защо европейските нации и други, които налагат санкции, сега обмислят да отидат по-далеч, като спрат изцяло покупките на петрол или затегнат финансовите санкции по начин, който ефективно би забранил финансирането, необходимо за извършването на тези транзакции.

Ако се случи някое от тези неща, ключов фактор е дали големите купувачи на енергия като Китай и Индия ще купят по-голямата част или целия петрол, който Русия няма да може да продаде другаде, което биха могли да получат със значителна отстъпка спрямо световните цени. Ако го направят, това очевидно ще бъде своеобразен спасителен пояс за военното финансиране на Путин. Съединените щати ръководят усилията за прекъсване на натиска на Русия, кампания, която може да преработи глобалните отношения за години напред. Военната битка в Украйна вероятно няма да даде метастази в Трета световна война, но икономическата битка може да принуди нациите да изберат страна и да понесат последствията.

Непрозрачна битка за технологиите

Глобалните енергийни пазари предоставят ежеминутно отчитане на това как енергийната война може да повлияе на цените и глобалната икономика. Битката за технологиите, достъпни за Русия, е много по-непрозрачна. Съединените щати и много други нации приеха строги забрани за продажба на компютърно оборудване и много други артикули на Русия, в широк опит да наложат болка на Путин и руската икономика. Някои от тези технологии имат военни приложения, които могат пряко да повлияят на офанзивата на Русия в Украйна.

Русия разполага с огромни запаси от военна техника от съветската епоха, но нейните складове от модерни оръжия са по-ограничени. Британски изследователи, изследващи остатъците от руско оръжие в Украйна, откриха, че силно разчитат на компоненти от Съединените щати и други страни, които сега помагат на Украйна да се бие с руските сили. Способностите на Русия за водене на война включват платки, произведени в САЩ, в усъвършенстваната крилата ракета "Искандер-К", произведени в САЩ оптични жироскопи в артилерийската ракета 9M949 и британски осцилатор в системата за противовъздушна отбрана TOR-M2.

"Почти целият съвременен военен хардуер на Русия зависи от сложна електроника, внесена от САЩ, Обединеното кралство, Германия, Холандия, Япония, Израел, Китай и по-далеч", пишат Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в скорошен доклад за изследователска група.

Пентагонът казва, че Русия започва да има "проблеми с инвентара" с прецизно насочвани боеприпаси и разчита повече на "тъпи бомби", които са далеч по-малко точни. Достатъчно трудно е да се създават сложни оръжия и "тук руската военна индустрия е изправена пред проблем", според доклада на RUSI: "Най-новите оръжия на Русия са силно зависими от критични специализирани компоненти, произведени в чужбина".

Известно е, че Путин и неговите съветници погрешно изчислиха, като планираха бърза военна кампания, която незабавно ще премахне избраното правителство на Украйна. Тази бъркотия остави Русия с шокирана от снаряди армия, която загуби поне една четвърт от бойната си мощ и тежка война, която Русия може да загуби.

Друга последица е, че Русия със сигурност се опитва да намери чужди компоненти, от които се нуждае, за да възстанови ключовите оръжейни запаси. Русия няма нужда да купува това оборудване директно от компаниите, които го произвеждат, които в повечето случаи биха нарушили санкциите, като доставят нещо на Русия. Вместо това Русия вероятно търси компоненти чрез източници на трети страни или черен пазар или дори кражба.

Западните правителства вероятно се опитват да осуетят подобни придобивания. Докато войските се бият на бойни полета, войните от веригата за доставки се бият в сенките.

Край не се вижда

Популярна тема е, че Путин иска някаква победа, която може да изтъкне на руския "Ден на победата" на 9 май. Но според почти всички сметки няма шанс за решителен резултат в скоро време. В действителност двойните военни и икономически войни вероятно ще продължат месеци, ако не и повече.

Европа започва да планира недостиг или пълна липса на руска енергия през следващата зима. Смисълът на поетапното ембарго върху руския петрол би могъл да притисне Путин за период от седмици и месеци. Путин, от своя страна, даде знаци, че подготвя руската общественост за лозунг, който може да включва нова военна служба, която да помогне за замяната на войници, умиращи и ранени в Украйна. Може би ще разберем резултата до 9-ти май 2023 г.

Пазарите вероятно не са подготвени за засилваща се икономическа война между Русия и голяма част от останалия свят. Цените на енергията скочиха и запасите паднаха след нахлуването на Русия на 24 февруари, но оттогава пазарите се стабилизираха. В Съединените щати търговците отново обръщат повече внимание на данните за инфлацията и на Федералния резерв, отколкото на геополитическите горещи точки.

Институтът за международни финанси прогнозира, че цените на петрола могат да достигнат 200 долара за барел, ако има пълно и ефективно ембарго върху руския петрол. Единственият път, когато цените на петрола в САЩ бяха на това ниво, на базата на корекция на инфлацията, беше през 2008 г., когато се формираше дълбока рецесия. Други фактори вредиха на икономиката повече от цените на петрола тогава, но сега има и други проблеми, включително неенергийна инфлация и бързо преминаване от парично облекчаване към затягане. Рецесиите обикновено възникват от съвкупност от фактори, а не от един единствен източник.