Българският град Велико Търново бе определен за едно от най-добрите места в света, в които можете лесно да започнете нов живот.

Сайтът BrightSide.me разказва, че „градът е красив, колкото Франция, но тук бутилка вино струва едва 80 цента, а наемът за апартамент е 200 долара на месец”.

Статията сочи, че единственият недостатък е, че инфраструктурата на града има нужда от подобрения.

Авторът обаче се объркват, като обясняват, че местоположението на Старата българска столица е в Северна България и го описват като „едно от най-приятните места по българското Черноморие и често го наричат „българската Ривиера”.

„Има някои ъгълчета по света, за които по някаква причина много малко хора се сещат, когато обмислят промяна на обстановката около себе си. А това наистина е загуба, тъй като някои от тези места са невероятни. Всичко, което трябва да направи човек, е да опакова багажа си и може да се озове в истински рай на Земята”, пише още авторът.

Вижте и останалите девет места за бягство към по-спокоен живот, препоръчани от сайта:

Аваруа, Кук

Намиращи се на около 2000 км североизточно от Нова Зеландия, тропическите плажове на Аваруа са не по-малко прекрасни от тези на Малдивите или Сейшелските острови. За разлика от тях обаче, в този град можете да си наемете апартамент за едва 130 долара на месец. Островът привлича сравнително нови туристи: около 100 000 чужденци го посещават всяка година. За сравнение – Хаваи се посещава от осем милиона туристи на година. Затова няма да има тълпи от хора, които да ви развалят удоволствието от атракциите на Аваруа, които включват наблюдаване на китове, дълги успокояващи разходки и любуване на страхотни пейзажи.

Къде е уловката? Чужденци нямат право да купуват имоти на острова, но пък могат да наемат такъв за 60 години.

Чески Крумлов, Чехия

Приказен град, ситуиран в Южнобохемския край на Чехия. Цялото място прилича на един голям дворец от Средновековието. Всички улички са калдъръмени. Провеждат се редовни панаири, идентични с тези, които са се провеждали през Ренесанса. Веднъж годишно се провежда и несравним Фестивал на розата. Вечеря за двама би ви струвала 20 долара, а цял апартамент можете да си наемете за 400 долара месечно. Единственото предизвикателство, срещу което ще трябва да се изправите, ако искате да се преместите тук, е нуждата да научите чешки език.

Кох Тонсей, Камбоджа

Този малък остров в Южна Камбоджа е истински рай на джунглите и плажовете. Практически почти никой не живее там, освен няколко рибари и техните семейства. Затова е възможно да си намерите жилище на абсурдно ниска цена. Можете да прекарвате времето си в излежаване на плажа или да изследвате пещерите. За 5 долара рибарите ще ви приготвят вкусно ястие, направено от прясно уловени раци. Други морски деликатеси ще ви струват не повече от 1-2 долара. Единственият недостатък е, че плажовете на острова не са добре поддържани туристически обекти, но по същество пустинните зони рядко привличат диви кучета или други животни. Това е място за тези, които наистина искат да се измъкнат от цивилизацията.

Гуанахуато, Мексико

Намиращ се в сърцето на Мексико, градът е истински извор на култура. Възможно е да си наемете много хубав апартамент за едва 150-200 долара на месец, едно питие ще ви струва по-малко от долар, а билет за кинопрожекция – 3 долара. Гуанахуато е дом и на известния Международен фестивал на изкуствата „Сервантино”.

Перлените острови, Панама

Изумителен архипелаг, намиращ се на 30 км на запад от континентална Панама. Някога от там е добиван огромен брой перли, а в друг момент от историята пиратите са го използвали за свое скривалище. Сега мястото е пълно с чудесни курорти. Можете да си наемете малка къща до морето за около 300 долара на месец. Перлените острови са идеални за тези, които искат да избягат от света.

Aгонда, Гоа, Индия

Южното крайбрежие на Гоа е място, в което можете да яздите слон на самия плаж. Бутилка вино струва около 50 цента, подстригване при фризьор – 60 цента, а за да наемете почивна хижа, ви трябват 120 долара на месец. Там е пълно и с храмове и чудесни места за практикуване на йога. Тази част от страната е доста пуста, затова местните жители нямат проблем с туристите, за разлика от някои други области на Индия.

Хо Кок, Виетнам

Югоизточното крайбрежие на Виетнам е известно със своите 11 000 хектара тропически гори. С огромния си бариерен риф Хо Кок вероятно е най-доброто място в Азия за гмуркане. Дори и през уикендите няма много туристи. Можете да си намерите място за живеене за около 150-200 долара на месец.

Ксамил, Албания

Южният край на Албания е идеално място за тези, които търсят спокоен живот. Климатът е средиземноморски, в близост има природен парк, а местната кухня акцентира върху зехтина, мандарините и 30 различни видове риба. Животът там е по-евтин, отколкото в съседна Гърция, Италия и дори Хърватия. Едно питие ще ви излезе 90 цента, средната цена за ястие е около 6 долара, а наемът за апартамент на месец е около 100-120 долара.

Лас Транкас, Чили

Там ще откриете една от най-невероятните планински гледки в цяла Южна Америка. Можете да карате ски целогодишно, а квартира струва около 300 долара на месец. По-богатите туристи живеят на планинските склонове, а по-опитните посетители и местните предпочитат ниските околности. Единственият потенциален недостатък (поне за някои) е, че зимата никога не отстъпва на друг сезон.