Забелязва се промяна на интереса на кандидат-студентите за чужбина предвид "Брекзит", тъй като през последните години, както и сега Великобритания е една от най-популярните дестинации за висше образование в чужбина. Това заяви Николай Христанов - част от организаторите на изложението "Световно образование" и мениджър "Програми висше образование в чужбина" в Интеграл образователни програми, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По време на изложението "Световно образование" в България е имало запитвания за Холандия, Ирландия, Германия, Австрия, както и доста различни държави, дори зад океана - Щатите и Канада.

"Голяма част от кандидатите имат конкретна представа какво точно искат да учат - нещо, което се промени в последните години. Сега има по-голяма ориентация към професионално развитие", заяви той.

По думите му все още Великобритания е една от най-желаните дестинации, като се има предвид, че тази година кандидатите можеха да се възползват от финансиране върху таксата на обучение и това е последната година за тази опция. След това е Холандия - там програмите на английски също са разнообразни. Таксата е 2160 евро, като през първата година студентите, които са в бакалавърски програми плащат наполовина.

"Скандинавските държави предлагат безплатно образование на малко по-висок стандарт на живот, но и доста качествено обучение - те също представляват интерес. Германия обаче остава на заден план за тези, които търсят бакалавърски програми на немски език, но продължава да бъде популярна дестинация".

Какво ще се ще се промени във Великобритания след Брекзит?

По думите на експерта таксите ще са най-сериозната промяна.

"След 1.01.2021 година таксите за българи ще бъдат същите, каквито са сега за международни студенти или за студенти извън ЕС. Те ще бъдат от 16 000 до 26 000 паунда на година. Студентите няма да могат да кандидатстват за заеми, както досега", казва той.

Според експерта обаче някои университет в Есекс например вече са обявили стипендии за български студенти - до 7 000 паунда отстъпка от таксата за първата година. На българките студенти ще им се наложи да кандидатстват вече за студентска виза за обучение в Обединеното кралство - още една промяна.

"Определено се очаква спад в желанията за Великобритания предвид таксите, докато Холандия запазва условията си - отстъпката за студенти, намалени такси и други. Стават по-селективни холандските университети за прием в някои специалности, заради ограничения прием. Кандидатите имат допълнителни изпити или тестове, което е част от селекцията. Други въвеждат и матура по математика. Но предвид широкия избор от специалности на английски език, има голям интерес от българите", казва Христанов.

Какви специалности се търсят?

По думите на експерта се търсят специалности, които ще осигурят евентуална добра реализация. Това са - ИТ сфера, бизнес специалности, икономически програми, финанси и счетоводство, психология, медии и комуникации, дизайн на електронни игри, нутрициология, фармация, биотехнологии. За Германия и Австрия има интерес към инженерните специалности.

Къде ще бъдe най-скъпо и къде ще е най-изгодно?

"Великобритания ще се нареди сред най-скъпите дестинации наред със САЩ и Канада. В Холандия има финансиране за студентите, така, че те могат да теглят както заем върху таксата, така и да съчетават работа с университет и доходите на родителите са до определена сума, биха могли да кандидатстват за определена сума, която да им помогне. В Скандинавските държави няма такса за обучение, но там стандарта на живот е висок и ако студентите работят и учат могат да получават финансиране", каза той.

По думите му в Германия и Австрия с ниските такси от 200 евро също предлагат достъпно обучение.

"По време на кандидатстването трябва да се проучат в детайли какво се изисква от кандидатите - дали трябва да се подготвят за определена матура, какво ниво на езика трябва да имат, какви документи да подготвят. След прием в университет е добре да са наясно със системата на преподаване, с оглед на това, че някои са по практически насочени, което предполага и повече правене на проекти в университета и извън учебното време", каза той.